Rasa Penat Sangat

Rasa macam penat sangat pregnant dengan GDM ni. Dari awal buka buku pink, tiap minggu datang klinik. Masuk wad, on insulin, makan ubat. Follow up pakar pasal breast, fibroid, next nanti check mata, dietitian. Minggu depan repeat BSP lagi, review darah dengan doktor. Hari ni dah jumpa doktor. Kesilapan nurse x ambil darah minggu lepas kena datang minggu ni pastu baru review minggu depan. Baru 13 week tapi buku dah tebal macam dah nak bersalin. Hmm Rasa mental dah mula penat. Tak salahkan sesiapa. Salahkan diri sendiri sebab tak jaga badan sebelum pregnant. Entahlah. Rasa mcm journey ni lonely sangat. Cerita kat mak pun dia asyik cakap " biasalah pregnant. Mak pun mcm tu. " Tapi mak takde kena gdm, kakak2 pun takde kena gdm masa pregnant. Maybe la pregnant ni jadi oversensitive. Sebab tu rasa macam orang tak faham. Tak tahu nak share dengan siapa. Nak rujuk siapa. Just suami yang ada dan tengok apa yang saya hadap. Tapi tula, kadang kadang nak jugak bercerita pada orang yg luar dari kehidupan seharian kita especially keluarga. Tapi semua senyap je. Teruskan hidup macam biasa. Tak ada tanya kabar pun. 🥹

21 Các câu trả lời

saya pun sama sebulan 3/4 kali ulang kk kd buat bsp cumanya saya tak insulin makan ubat mental suami isteri koyak teruk sampai saya menangis dlm kereta after checkup sebab taknak ulang alik klinik . tapi bila fikir setahun menanti dan 2x keguguran ada semangat sikit untuk teruskan. semoga mental kita sihat sampai kehujung.

4mo trước

Aamiin. semoga kita sama sama kuat. memang penat ulang alik klinik seminggu sekali. sis berapa bacaan gula sblm n selepas minum air gula?

saya dulu macam awak,sekarang anak lahir bulan 2 dah,tapi dulu kerap sangat pergi klinik,tiap2 minggu.. tu pon belum lagi kalau ada terlebih berat,7 hari berturut kena pergi klinik .. tapi enjoy je mummy❤️ saya punya tak larat tu sampai doa supaya baby cepat keluar,keluar dah 38 minggu 🥹

anggap mengandung Ni satu nikmat ,enjoy je,sya pun mula2 MCM tu tp bila Kita tlampau pikir nak kn perhatian org sekeliling ITU yg buat Kita makin down,ubah mindset Kita anggap Ni 1nikmat dan Kita akn enjoy dgn proses Ni bkn lama pun 9bln Jer,nnt da beranak LGI penat dri mengandung ni

sokay awak..orang lain xkan faham apa y awak rasa, apa y awak hadapi. setiap orang masing² ada journey y berbeza. myb ini boleh jd turning point utk awak jd lebih sihat lepas bersalin ☺️ you have to be strong mommy dan pastinya awak mampu hadapinya 💪💐 we are superwoman

4mo trước

terima kasih atas kata semangat.. ♥️

saya pun mcm awk...ulang alik kd... kk hospital la ...sy lagi la 2 hospital kena pegi tapi sy kuatkan diri demi si kecik ni...kene positif....jangan stress2 nanti lagi stress lagi macam2 hal....in sha allah semua dpermudahkan....sentiasa doa yg baik2....

4mo trước

saya pun ulang alik 2 hospital yang jarak 40km++

sama lah sis. sya juga smggu skli pg klinik. msuk ward dh brpa kali dh. tp kuat kn smngat. think positive je. ingat ya adalah pgorbanan seorg ibu. dn sllu ingat akan si kecik. harp kta smua d permudahkan ye 🥰

4mo trước

aamiinn.. entah minggu ni mcm sedih je hari hari

pngalaman mngandung & bsalin tiap org x sme.. mgkin ujian mse mngandung nie susah, nak bsalin nant senang.. spe tw kan? For me, just fokus on bende2 yg sronok je.. mcm usha2 bju baby ke.. cri2 nme anak ke..

4mo trước

tula semoga dipermudahkan urusan bersalin dan berpantang 🤲

saya pun alami benda yg sama cuma saya dah bersalin. lagi2 bila dah masuk 9 bulan hari2 tertanya bila nak bersalin. pujuk hati cakap Allah maha mengetahui. sabar ye puan

sabar la awak... huhu..lepas bersalin Mata sye Jadi panda taw... pergorbanan seorang ibu 🌹♥️

4mo trước

faham awak..sye pun penah cuma niat tu nak bercerita kat kawan.. kite selama Ni bujang lepak2 jee.. Ni Anak pertama. penat letih ngntuk semua Ada .. ye la tidur 2 jam.lps tu bgun Susu .tidur balik Susu Kan balik tiap 2jam. jawapan yang sye dapat dr kawan tu siapa suruh ko beranak.. sabar ye banyak2 awak.. awak boleh lakukan.. 💪💪💪💪💪

Semoga awak diberikan kekuatan dan kemudahan untuk hadapi fasa pregnancy ni.

4mo trước

aamiinn