Perlu ke check ke klinik lain?

Pregnant dah masuk 8minggu. Haritu first scan dekat KK lepastu doktor tu bagitau hanya nampak kantung je dan suruh datang lagi 2minggu. Selama nak tunggu 2minggu ni perut selalu sakit mcm memulas tapi takda pun keluar darah ke apa. Cuma perut kerap sakit time malam. Saya dah start risau sebab ada baca pengalaman org bila nmpak kantung je tak lama tu dorang kluar darah takpun kandungan ectopic. Risau sngt ni sementara nak tnggu lagi 2mnggu scan kt KK balik, hati asyik tak sedap jee. Masa kat KK just bagi ubat folic acid je, so saya mkn ubat tu je sehari sekali..Macam mana ye, saya risau sgt asyik fikirkan kandungan je. Kadang rasa mcm tak ngandung pulak. Ada suggestion tak apa perlu buat?

22 Các câu trả lời

kalau da nampak kantung bukan ectopic. kalau sis risau boleh pergi swasta check. sbb perut memulas sakit sgt tu mcm x normal je. kalau sikit2 tu sbb rahim nak mengembang. tp sakit sgt even tak bleeding, better pergi check.

Saya masa scan 7 week pun just nampak kantung je. Dr pun bagitau tak sure pregnancy tu menjadi ke tak tapi bila scan 9 weeks Alhamdulillah nampak baby☺️ jangan stress sangat dan banyakkan doa ye. InsyaAllah okay je tu

kalau scan kk gitu la... dulu saya pregnant kan anak sulung d kata luar rahim.. refer hospital scan sekali je nmpk janin usia 4w6d skrg anak da 2tahun 6bulan dah... xpe sis scan lagi ada modal lebih scan swasta 2d nyA

msa scan kat kk tu doc ada ckp tak kantung tu dlm rahim if yes xkn jadi hamil luar rahim..cuma skrg kena berjaga2 shj bykkan rehat dan jgn stresskn diri dgn perkara yg negative..keep consume folic acid mcm biasa

Saya masa 9 week pergi scan langsung tak nampak apa ii awak , lpastu doktor suruh saya dtng lagi dua minggu , and masa 11 week Alhamdulillah bila scan dh nampak kantung dn baby . Hilang semua rasa takut .

Puan pergi scan dekat *sono ultrasound*, sana murah. Saya haritu pergi scan dekat kk, kk kata baru 4 minggu sedang kan ikut period baby dah 7 minggu. Saya baru baru nie scan baby dah 8 minggu dah

Smoga dimudah2kan urusan.biasanya scan dkt kk mcm kurg. Nk lebih knfem awk repeat scan di klinik swsta sis. Sblm pegi awk mnum air masak byk2

ikut kata hati puan. jNgan dgr sangat nasihat org. nanti kita yg resah. sy 10mggu baru nmpak fetal pole. awal2 nmpak kantung je.

Jgn dngr ckp org sgt, bdn sis, jd better sis buat ikot aty sis. If sis rse risau, then p mne2 klinik n cek ok.

kalau masih risau boleh je scan di klinik swasta , buat tvs scan akan nampak jelas sikit sebab baru 8weeks .