Emosi tak stabil

Hi. Pernah tak korg yg dah 1st time jdi ibu ni termarah baby? Sy termarah baby sy hrini sbb dia asyik menangis je. Sy penat sgt. Suami sy takda d rumah sbb kja shift. Klau ada dia mmg akan tlg. Tapi klau shift malam, baby nngis sy pening taktau nak buat mcm mana. Jdinya terlepas marah. Kesian baby sy 😢😢 dia taktau apa2 pun tpi kena marah. Sy pndang muka dia msa tdur sy mnngis. Jdi kesal. Huhu ada x mami yg mcm ni? #advicepls #1stimemom #pleasehelp #firstbaby

28 Các câu trả lời

u're not alone sis 🥲 sy pn pernah termarah bby lps sy rasa burnout sgt 🥺 last2 sy pn nangis lps pandang muka dia masa tidur sama mcm awak, sambil nangis sambil mintak maaf dkt dia dan usap kepala dia sambil cakap - jgn meragam ya syg kesian kt ibu, adk anak baik ibu abah kan, dia budak pandai xmau meragam ya syg 😌 then selawat2 n baca doa2 kt dia 😭 sedih sgt bila igt balik 😿

biasa kot😅, sy pun mcm tu.. alhamdulillah dpt suami yg sgt2 membantu urusan anak. baby plak jnis high need😪😢.. mmg auto mnyesal tu kdg.. tp nnti bila baby makin besar, lg byk akalnya, lg buas lagilaaaaa mama kena sabar.. slalunya baby sy nangis sbb mngantuk, so sy jaga awake time dy supaya x terlepas waktu tidur. mcm tu

2y trước

Sama. Baby sy jnis high need jgk. Dri newborn lagi 😅 klau dukung lps tu letak je dia trus nngis

ada la marah tu...bkn sempurna pon sabar manusia ni kalau tak marah kalau tk penat.. tapi tahlah.. jarang² kan lah... saya cuma habis cooldown tu kalau sume dh complete tpi dia ttp nk buat perangai... rupanya samada dia mengantuk atau mengantuk tpi nak tido di pelukan kita. yelah, mak dia kan...

1y trước

kdg berak mmg sikit tpi berak dia tu buat punggung dia pedih, merah..tu pon dia boleh teriak

Bile baca sis punya post. Baru faham i’m not alone. Sy pun cam tu sis. Sy berkerja wfh, dgn nak jaga anak lg, nak bekerja n pregnant lg, nak kemas rumah, masak lg. memang menguji kesabaran betul. Banyak kn doa je sis supaya kite ni sabar. Tu je kunci nya

sy faham.. biasalah.. bkn senang nk jd ibu.. anak awak dh brp bulan? anak sy kdang dia menangis gitu sbb nk dukung.. nk main.. nk merayau tgok luar.. lpastu anak sy jenis x blh hilang sy dari mata dia.. terpaksa lh bawa dia klau nk bt apa²..

2y trước

hahahaha mmang anak² pesen gitu dh kan.. dari kecik sampai ke besar suka kacau mak 🤣 tu yg kdng mak² jd singa tu.. dh paknya ada dia x kacau plk🤣

normal tuu sis emosi tengah xstabil lagi..Yang penting lepas marah tuu sis mintamaaf dekat bby InShaAllah bby faham & lepasnie kalau nak marah bby maybe bolee kawal dengan cara jauhkan diri dari bby ke..okay?jangan stress2

stress tp kena sabar..just say mmy sorry while you bby sleep.share with ur husband wat happen.xsemua ibu sempurna,sama la dgn saya.tarik nafas Dan cium pp anak.smoga ibu2 kuat bersabar.💪

Sama sis, dgn rasa sakit jhitan yg x elok lgi ni, buat kite penat sngt. Tak pe, kita perlu bersabar dan kuat, sbb nanti kita akn rindu suasana mcm ni. Good luck sis 💪🏼💪🏼💪🏼

Kalau saya sis anak jenis high need jugak, semua benda dah setelkan kat dia tapi tetap nangis jugak, last2 saya ikut sekali nangis olok2 dengan dia, pstu terus diam dia hahah.

bawa bertenang, baby nangis biarkan sekejap. yg penting awak tu jauhkan diri dari dia and tenangkan diri baru ke baby. kalau tak control risau jadi benda buruk.