kuman gBs pada ibu dan anak

pernah tak ibu2 ada pengalaman kene kuman gbs semasa mengandung dan ape feedback semasa melahirkan dan selepas melahirkan,ada yang kene kat baby ke kuman gbs tu?

1 Trả lời

Hi, Puan. Pengalaman saya, kami berdua discharged pada hari yang sama dan baby tak di tahan NICU. Ada dua rawatan yang akan diberikan untuk ibu. Pre treatment doktor akan bekalkan antibiotic. Semasa dalam labour room, doktor akan on antibiotic pada ibu untuk mengelakkan kuman tersebut transmit to baby. Selepas bersalin, baby saya alhamdulillah okay. Nurse cuma letak di nursery sahaja. Waktu menyusu baru di bawa masuk bilik. Ini pengalaman saya la. Jadi Puan perlu alert jika air ketuban leaking sebab kantung dalam rahim yang protect baby kita. Jika air ketuban leaking kemungkinan besar sudah ada bukaan. Semoga dipermudahkan urusan 🌹

12mo trước

Sama-sama. 🌹