First mom nak tanya . Maternity pad / bengkung berpantang perlu ke?

Perlu ke beli maternity pad dan bengkung bersalin tu ye? Kalau perlu maternity pad atau panties tu mana lebih selesa ? Sebab saya eczema pakai pad lama2 senang naik merah .

4 Các câu trả lời

Maternity pad itu keperluan, sis. Saya czer dan perlu juga pakai pad. Maternity panties boleh buang terus, pad kalau bocor, kena mencuci sikit, melainkan sis pakai disposable panties. Tapi kalau sis ekzema, mungkin cotton panties paling selesa. Kalau nak jimat, saya suggest pakai maternity pad, diaper panties mahal pada saya. Bengkung, kalau czer, saya tak pakai masa awal² lepas bersalin, dah dpt clearance doktor baru saya mula pakai. Harap membantu planning sis utk penyediaan barang bersalin. Semoga lancar dan dipermudahkan urusan bersalin sis nanti, in sya Allah. ☺️

5mo trước

alhamdulillah membantu sangat jawapan sis .terima kasih 🥰

Bagi saya pad tu perlu. Nak pakai maternity pad boleh, pad biasa pun boleh. Macam saya pakai maternity pad kat hospital je sebab dah disediakan. Balik rumah pakai kotex pad. Bengkung terpulang. Saya tak pakai sebab tak suka benda renyah hehe.

5mo trước

Hehe itu pendapat saya lah. Set pantang pun saya tak pakai. Saya tak suka semua tu. Tak suka bau herba dengan benda renyah. 🤭 Sama-sama

maternity pad perlu sediakan. sbb klu bsalin normal, darah nifas lebih byk dari yg bsalin czer. bengkung pkai di luar kain batik. pkai wktu tidur saja

5mo trước

awk beli satu pack maternity pad dulu utk standby. klu awk bsalin czer, boleh pakai overnight pad saja. klu bsalin czer, bengkung mula pkai bila luka luar dh kering..beza dgn bsalin normal.