Sharing is caring

Perkongsian dari Dr Imelda 💙

Sharing is caring
22 Các câu trả lời

Sy amalkan minyak kelapa dara tiap kali mengandung 7 month ke atas dan memang mudah bersalin.. X koyak.. Dan x perlu jahit pon.. Bukan sebab faraj dh longgar ke ape ke.. Pas bsalin tu jaga la balik minum jamu ke ape.. Die akan ketat balik.. Cumanya bila makan minyak kelapa dara sy dapat rasa jadi mudah proses bersalin tu.. Nk meneran tu mudah 2x teran dah keluar habis.. N paling bestnye Anak2 xde masalah kulit sensitif.. Ini pengalaman sy la.. Org lain sy x tahu..

ada nurse ckp jgn amalkan sbb nanti nak jahit susah sbb isi JD lembut sangat..Xtaulah betul kex..tp sy amalkan doa nabi Yunus tu start 9bln sampailah nak besalin..Allhamdulilah xlama mana dlm labour room koyak pun xbnyk yg penting cari ilmu nk meneran yg penting doa banyak2 mintak ampun kat suami doakan kita selamat melahirkan anaknya🥰

4y trước

Salam sis, Saya nak tanya. Ada effect tak kalau sehari kita makan asid folik dan obimin? Tapi jarak masa 4 jam setengah mcm tu.

betul kata dr imelda. saya dari anak sulung n no 2 tak ambik pun. alhamdulillah bersalin normal n elok je. Tapi anak no 3 nie konon2nya dgr org berckp n cuba aka terjebaklah. Alih2 bukaan still 3 cm smpai induce n bersalin czer. Smua tu depend jgak, bukanlah saya ckp minyak ni tak bagus. maybe bagus kat benda lain.

trpulang pda bdn msing2...Dr imelda slah sorg doktor pakar, klu kita sakit pun cri doktor. Sya mmg slalu follow Dr Imelda ni..jd klu rsa bdan boleh terima, mnum ja la..klu xboleh accept, xyh minum...rmai ja ibu2 yg xamik mnyak tu, sihat dn xde koyak pun..Terpulang pda diri

Tpi ramai je yg jual produk ni katanya memudahkan bersalin . Actual org kita ni. Dh terbiasa dgn petua2 org kampung . Tak slh mcuba kalau rasa bekesan , tpi kalau rasa takut ad eff tak yah cuba.simple Jgn kau mencuba bnd2 yg org tak pernah buat sudah la 😅😅

Specialist doctor kata macam tu, ada yang kata doctor berlagak pandai. Nanti sakit, jumpa doctor jugak. Nak ikut sangat cara zaman dulu tu ikut la, tapi jangan sombong sangat perkataan tu.

4y trước

Yg mana perkataan nye sombong tu

Kadang2 perkongsian dari dokter yang terlampau pandai macam ni kita takboleh nak pakai sangat. Petua org tua2 pun ade elok dan bagus nya. Kita ikhtiar je, semua nya Allah yang mudahkan.

4y trước

Kan..

Saya percaya minyak kelapa dara ada khasiatnya sbgnmana minyak zaitun juga berkhasiat. Mkn lah sekadarnya. MKD saya buat sendiri je, terjamin dan jimat duit... He3

Arwah mak sy percaya juga ckp2 minyak kelapa dara ni bagus utk diabetis darah tinggi semua tu...sebulan minum...akhirnya follow up hospital buah pinggang rosak...

Terfikir juga...minyak dgn air tak boleh larut kn...mcmna minyak ni bertindak balas dlm badan...tak jadi lemak tepu ke klu tak keluar melalui najis...