Susu botol

Pada usia berapa ari sy ptut mula beri ank susu botol iaitu Susu badan yg sy perah.

8 Các câu trả lời

hi awak, if awak mmg selalu dgn baby xperlu pam pon. just directfeed baby. bila awak pam dn kerap directfeed baby boleh jadi oversupply. if awak nak masok kerja nnt awak boleh start pam 2mggu sblom masok kerja utk simpan stock. bila awak start skrg bg susu melalui botol baby kemungkinan jadi nipple confius. dan awak kena tahu bila jadi epmom ni bukan urusan yg mudah. sy bercakap berdasar kan pengalaman sy. sbb sy sorg epmom dpt bg baby susu bdn smpi usia baby setahun 2bulan stop susu badan sbb tgah pregnant 2nd baby. epmom ni awak kena jaga jadual pam. dan awak kena pam 2-3jam gap setiap sesi termasok sesi malam. if awak selalu skip lama kelamaan susu badan awak akn drop. bukan awak pam bila time breast penuh saja. itu salah.

Ni pengalaman saya je sis… Saya baby seminggu dah bagi botol. Pam susu dlm botol siap2 sebelum keluar senang anak nk minum & kita nk menyusukan baby tk perlu sembunyi2… pergi checkup pon saya susukan baby dlm botol je depan doctor, doctor siap advice lg kalau tak cukup susu boleh campur susu badan dgn fm… alhamdulillah tkde pulak keliru puting ke apa. So far baby ok je minum dua2. Rasanya lagi lambat mula, lagi susah baby nak accept kot sbb dh terbiasa direct je. Nnti nk hantar anak ke pengasuh pun susah jgk kalau baby dh terbiasa susu direct… My 2 cents.

2y trước

Betul.. Kena ajar awal anak guna botol sebab senang nanti.. Kalau dah 3 4 bulan baby susah nak terima botol

If awak bekerja, maybe boleh bagi awal dalam usia seminggu mcmtu? Dulu saya dgar ckp family jgn df dulu takut baby keliru puting. But now, as of pengalaman saya, saya df sampai anak 2 bulan. Lepastu bila nak keluar jenjalan atau ke mana2, nk ajar from bottle baby dh xnak and memberontak if x df 🥲 nasib baik lah saya housewife je

ank sy dlm sebulan lebih dh bg. standby kalau keluar or ke kk,xperlu df. sy bg je susu yg dh siap pam tu dlm botol. dia ok je minum. kt rumah df pon ok. oh ya,kt rumah mmg xde bg botol pon. sbb 2 bulan je sy cuti bersalin. lpastu kena keje. kt pengasuh pon,bg susu botol jgk. Alhamdulillah. minum. xde masalah nipple confused

Klu dh mmg x nak direct feeding, awal2 dh blh bg. Anak sy lps keluar hospital, sy bg susu botol terus sbb dia FM. Nsb anak bkn jenis cerewet itu ini.

mcm sy seminggu dh bagi sb ank reject direct bf pd hari kelapan sb sy punya puting suka masuk kedalam so baby xsuka n nangis je bila time df..

seeloknya 2 bulan ke atas untuk elak kan keliru puting, kalau bagi awal sangat nanti dia reject direct feeding

seawal mungkin