Anak minum susu fm lebih dr yg spatutnya

Nurse asyik mrh sb sy bagi susu kat ank (bby boy) lbih dr yg d sarankn.. ank skrg umr 3 bulan 10 hari.. nurse sarankn minum 4oz tp ank sy mnta 5oz baru dia knyang..klu x dia akn mnangis.. dh try bg pacifier, gendong dan sbgainya tp still mnangis.. bila sy tambah 1oz bru dia ok. Ad x cara lain spya dia x meragam bila xbg 5oz?? Ke bnda ni normal ?

2 Các câu trả lời

hi sis. don’t worry. baby saya 3m pun minum 5oz. macam baby saya, 5oz setiap 3jam. sebab itu demand dia. setiap baby lain lain demand susu. saya dulu pun selalu kena marah dengan nurse sebab dorang ingat saya suka suka bagi baby susu banyak. tapi anak kita, ofc kita tahu demand anak sendiri, kenyang ke tak kenyang. saya banyak refer doc untuk pandangan, and it’s fine kalau demand dia lebih sikit. tak semua baby akan ikut minum sama oz untuk usia dorang. susu kena bagi on demand baby. tak boleh catu catu just bcs of nurse marah etc. as long as baby tak kembung, tak muntah susu yang banyak, membuang pun takda problem, so should be ok.

6mo trước

mula mula fully bf, pastu mix, now fully fm. since dia nb memang kuat menyusu. so tak boleh nak buat apa. kena bagi ikut demand dia jugak

haiii kenapa nurse nak marah? doc mrh x ? sbb sy ada tnye doc n doc ckp bagi ikot demand baby, so if baby demand 5oz n die happy bagi je xpe xde mslah. n its normal untuk bby 3 bln mntk 4-5oz , bby sy sama 3 bln 8 hari, and die ada msa amik 4 oz ada msa 5oz, 5oz tu lepas 1 jam 30min mntk lagi 3oz. jd jgn risau. sbb sy mmg ada tnye doc, n doc bgtau xde mslah bg susu ok demand. klau google pun bnyk ckp benda yg sama. bagi susu on demand baby.

6mo trước

Susu fm ambil berlebihan mmg boleh affect usus baby sbb lambat hadam. Sis sns kena tanya paed yg check baby, bukan just follow komen2 org kt sini. Lain baby lain kesihatan dorang. Fm tak sama dgn bfm. Bfm boleh lah ikut demand