Trauma lepas keguguran

Normal ke lepas keguguran kita rasa trauma untuk mengandung lagi? Saya gugur kandungan pertama masa wk8. Dah 2minggu berpantang. Saya rasa trauma untuk nak mengandung, sebab lepas gugur rasa serba serbi tak selesa kat badan, sana sini sakit. Mengurut pun sakit, lepas mengurut pun bisa badan 😭 Rasa taknak jumpa orang, nak buat semua benda rasa tak bersemangat, rasa dah tak boleh seaktif dulu sebab dah sakit sakit badan semua sebab mengandung tapi gugur 😭😭😭 pjj dengan suami lagi hm #pleasehelp

1 Trả lời

sy pernah alami situasi yg sama 2 kali sepanjang pjj dgn suami. dan sy akui trauma tu ada, tp xperlu berpanjangan. smpai satu tahap kita kena terima dan move on. xperlu salahkan diri sendiri, mmg kndungan tu tak sihat dan bdn kita reject. thats totally normal. jumpa kawan2, distract dgn buat aktiviti yg kita suka..sibukkan diri. fokus pd sihatkan diri semula.