nk positive vibe

hi normal ke kadang asyik fikir pasal berat badan je sepanjang pregnant😂 sbb saya sebelum ni mmg plan nk dropkan berat badan sebelum rancang untuk pregnant . sbb current weight masatu 74kg target nk berat dalam 60-65kg la . lepastu nk dijadikan cerita , saya pregnant haha , jenuh fikir macam mana ek . takut berat naik mendadak gila spnjang pregnant ni . sbb timbang baru ni 77kg🥲 due bulan 2 hm

4 Các câu trả lời

Saya faham awak sis , sbb saya pun mcm tu sepanjang pregnant ni asyik fikir pasal berat je sbb takut naik mendadak 😅. Saya sekarang dah 26 minggu , naik baru 2kg dari bkk buku pink tp sbb saya dlm kategori berat berlebihan , jd saya tak boleh naik banyak , 2kg tu kira banyak dah la tu bg nurse kk untuk 6 bulan mengandung 😂. Stress jugak sbb mengidam bnyk benda tp encik suami pun kekadang ingtkan jgn makan bnyk sngt , dari mengidam jd tak mengidam apa dah sekarang 🤣. Nasihat saya , sis makan ja apa yg sis teringin tp jgn makan bnyk sngt , sbb takut jugak berat lebih dari yg nurse hadkan untuk sebulan tu , nnt tak pasal kena kerap p kk check bp. Mcm saya , kalau craving air manis cthnya milo ais ka , saya minum ja tp 1 bungkus tu share dengan suami , lepastu bnyk minum air kosong + try buat aktiviti yg keluarkan peluh sikit , jgn pulak aktiviti berat sngt 😅. Mcm saya sbb surirumah , so saya kekadang sapu sampah , vacuum ka , aktiviti yg 20 minit mcm tu ja , atleast keluar peluh sikit kan.

Saya pun macam awak sis. Sblm ni okje. Checkup 24weeks nurse tegur berat saya naik terlebih sikit haha. Kena diet sikit. Maksudnya kurangkan makan benda manis. Makan kerap tapi portion sikit. Last makan makanan berat jam 8pm. After that makan buah kalau lapar. Next week saya nak kena check up 28weeks. Dah risau ni 😭 takpe after beranak, nti dalam pantang boleh turun balik berat tu.

12mo trước

haha yaka . takut kalau checkup berat naik kan😂 takpala moga segala urusan kita dipermudahkan🥲 lepas beranak aim kurus balik haha

berat naik is normal. nanti lepas bersalin blh turunkan semula..xperlu stress sbb nnt akn menganggu tumbesaran kndungan

12mo trước

okey baik sis🥹