Baby 29 kurang rse tendangan dia 😭

Normal ke bby da 29 minggu tapi saya jarang rase tendangan dia 😭😭😭 bila malam time nk tido baru dpt rse dia tendang kuat 😅 kalau wktu pagi time tgh kerja kadang tak rse dia gerak gerak🥲 sye takut Sbb tak lama lagi nk kira gerakan dia gerak 10 kali dalam 1 hari kan ? Macam mana ye kalau kes macam sye ni ? Takut la kalau time kira nnti tak cukup 😭 Normal ke macam ni 😭😭😭 Tq yang sudi jawab 🥰

4 Các câu trả lời

saya pun mula2 ada kerisauan mcm sis. sbb masuk je 28w terus rasa mcm slow pula tendangan baby. pulak tu saya kerja tgahari sampai ptg so mmg susah nk pantau gerak baby. tp sy usaha juga dlm sibuk2 kerja tu duduk sekejap rilek, minum air sejuk, makan utk bagi baby gerak. baru2 ni sy 30w mmg rasa bby kurang gerak sgt sampai sy kene warded hosp sbb bby kurang gerak. rupa2nya alhamdulillah bby ok je sbb hari yg bby kurang gerak tu sy kurang makan, x sempat nk rehat n duduk. so utk sis, kalau risau, pegi je hosp sbb ikutkan 28w dah kene start kira gerak bby. kalau doc kata ok je semua, lepas ni dah boleh mula ajar bby bangun waktu pagi. minum air sejuk, air manis, makan, usap2 perut. kdg2 sy sampai terpaksa goncang2 perlahan perut ni sbb nk bagi bby bangun. bila malam time kita nk tidur ehhh aktif pulak dia berdondang sayang dlm perut 😂

kdg nurse advise utk diam rilek sekejap dr buat kerja utk rasa tendangan baby. sbb waktu kite sibuk2 buat kerja, kite xperasan kalau tendangan dia slow je. biasa mmg kalau kite nak ddk rehat, baru dia tendang kuat. saya masa kandungan 37w, dr pg smpai magrib kurang rasa tendangan baby, pergi hospital terus kene beranak induce sbb da cukup bulan. kalau belom cukup bulan maybe doktor monitor je

Sepatutnya 28w dh kena kira. Klu checkup di kk biasanya nurse dh ajar cara kira tendang & kejut bby. Biasanya pagi mmg kita kena kejut dia sbb kita guna tenaga utk buat kerja. Klu sy, dlm sejam tu ada 10-15 mnit rehat & start kejut bby. Mlm kebiasaan bby mmg aktif.

2y trước

Oh yeke, xpe sy pn ank 1st juga. Sy appt 2x sebulan sbb hb low 😢. Jgn risau, nanti masa checkup nurse akn ajar mcm mana nk kira gerakan yg btul & cara kejut bby especially wktu pagi / tgh buat kerja.

masa ni dah blh kira tendangan baby sis. kalau risau tentang pergerakan baby kurang @ lambat trus jumpa doktor sis jangn diam² jer