Hb rendah

Nk tya ada sapa2 hb rendah dak. Mkn ubt apa yer sbb sya dh try mkn hati dgn buah-buahan tpi still xnaik jgkk. #ingintahu #pleasehelp

31 Các câu trả lời

sy pun hb rendah sblm ni, tp lepas refer dgn pegawai pemakanan hb naik balik. masa sy refer dgn pngwai pemakanan tu, sy disarankn mkn mknan yg byk zat besi dn jgn hnya brgantung dgn ubat sahaja. cthnya, syur-mayur, daging, ayam, ikan, kekacang dll. satu lg jgn mkn dlm stu masa dgn mknan yg bole mengurangkn zat besi. cthnya susu, telur, coklat, teh, nescafe dll. bole mkn mknan ni tp kena selang beberapa jm slps mkn mknan yg tinggi zat besi. 😊

3y trước

Aminnn🤲

sy pon dri mula buka buku pink,hb rendah ja,mcm2 dh mkn,hati ayam,buah jambu batu,tpi hb tetap low,last sekali sy cuba mkn telor puyuh,alhamdulillah,hb dari 9.6 naik smpai 12.0..sis cuba la,mna tau serasi dengan sis...

Sy dr prgnt ptama n kedua hb sntiasa rndah... Nie yg ketiga pon rendah... Cuma bulan nie hb cantik.. Sbb mkn jambu batu.. Mkn Lagi2 esok time cek...slalu bwh 10 jer.. Alhamdullh.. Elok tok sy yg x kmampuan😊😊

3y trước

Huhu... Lain2 hormon kot.. La nie hb rendah balik.. Kejap jer ok

Saya pon sblom ni hb rendah sampai 9.8...awal2 dlu mkn zincofer x naik langsung menurun lgi ada laa.. Lps dr tukar ke iberet alhamdulillah hb saya naik sikit2.. Baru tdi check hb dah cantik 12.2😊

3y trước

Haah.. Kadang ubat tu x sesuai dgn kita..klau ikut kk Dr akan bgi ubat ikut step...

minum maltofer dan amalkan buah oren ataupun minuman sunquick .. sy amalkn tu jak alhamdulillah hb naik, dah amalkan mcm" tp ndk naik .. sbb sy ndk ngam ubat tambah darah yg d bagi tu..

saya dulu makan iberet+jus/ribena or sunquick kosong. makanan sampingan, saya makan jambu batu dan ikan bilis sis. alhamdulillah akhir akhir trimester naik hb saya

bolee consume zincofer.Tapi Saya zincofer xbolee telan,now ambik iberet alhamdulillah walau hb xnaek banyak macam zincofer tapi xlaa rendah

saya mula mcm tu smpi kna pntau oleh pkar.. terus sy minum jus mamariam nurse kk sarankan.. alhamdulillah.. tiap2 bln darah cntik jer

sme la sis. thn lps mngndung hb nye, pernh 10.1 jd sy cuba mkn buah betik. Alhamdulillah bacaannye cantik. 12.1 ke ats

3y trước

😧 pastu sis try mkn ap utk naik tu

sy mkn ubt zincofer+vit c dgn iron tablet yg doc bg..dan sy amalkn mnum susu HL ..dri 10.5 naik k 11.8 dlm mse 2mggu...

3y trước

alhamdulillah. badan awak sesuai. sya mmg mkn ubt yg doc bg. tpi still xnaik. turun lg ada laaa. skg tukar ubt lain mudahan ok laaa lps ni