Normal ke mngandung suka minum yg ada kaffein

Hi nk tnya..saya skrg mngandung anak prtama..usia kndungan 8week nk msuk 9 dah..utk 1st trimester ni saya selalu tringin nk mnum kopi atau nscafe..setau saya kna kurgkan pngmbilan caffein utk 1st trmstr ni kn..adakah akan ada effect kpda baby jika ibu suka minum yg ada caffein?blh x share sesiapa yg dh ada pngalaman mcm saya..tq🥰

1 Trả lời

Sy sblum pregnant mmg coffee lover. Masa awl kandungan tu ada juga minum Nescafe 3 in 1 sebab memang terbiasa minum masa sarapan. Tapi, bila baca info, kafein x bagus baby dan ibu mengandung. Sy Cuba stop minum sampai lah anak dekat 2 tahun baru lah sy start minum Nescafe. Sebab saya bf anak. Saya lagi jenis kurang darah. Kafein boleh mengurangkan penyerapan zat besi tau. Kena jarak kan waktu makan bila minum minuman berkafein. Hb rendah boleh bagi effect juga dekat perkembangan baby. Lebih baik Jangan minum dulu di awal kandungan ni. Untuk ibu mengandung, tak boleh lebih dari 200 mg caffeine kalau x silap sy. Boleh cuba cari2 sumber bacaan pasal ni.

1y trước

baik terima kasih bagi pndangan yg positif mommy🥰🥰