Macam mana nak hilangkan keputihan

Nk tnya mcn mna nk hilangkan keputihan yee atau makanan apa yg boleh hilangkan keputihan , sbb ubt yg doktor bg yng masukan tu xjd

8 Các câu trả lời

First thing first bg tau doctor. Then jaga kebersihan bhgn vagina. Make sure lps buang air bhgn tu lap kering, kerap tukar panty liner, pki spender kain cotton. Lps mkn ubt, doc bg mkn prebiotics. Blh beli kt farmasi jenama hexbio tp pape pun consult dlu dgn doc O&G. Sy buat regular check up di UKM SC. Ni apa yg doc bg tau sy sbb sy GBS carrier.

saya pun kena keputihan semasa 1st trimester, tp sy tak mkn ubat doctor bagi sy cuma jaga permakanan elak benda ada yis santan atau manis2. tp sehari sy kena minum air yogurt atau yogurt yg asli jangan ambik yg beperisa takut gdm naik. lagi satu kebersihan dekat miss v kena jaga cuci bersih & sentiasa bagi dia kering.

3y trước

ye boleh sis, sama2

mkn pn kne jg jgk..kurangkan mkn mns ..mknn y beryis mcm roti..bykkan mkn yogurt..esp yogurt plain tu blh cmpur buah klu nk ade rse.basuh miss v dgn air garam suam..air suam or air sirih suam..klau bersame suami klau blh elak dlu buang dlm..klau buang pn cuci bersih2 spy xde y tertinggal

3y trước

knp plak xblh..awk mkn y plain klau xnk mns..nk tmbh buah xpe dlm tu bg rse neutral mns buah..sy ikut pakar aritu

Sy cuba mcm2 petua, ubat pun ada tp tak berkesan. Sy dh check keputihan dekat klinik alhamdulillah takda apa2 yg bahaya jadi sy redha je. Sy just kerap ke toilet cuci bg bersih, dah taktahu nak buat apa. 😅

3y trước

tu laa, semua petua ikut tp xjalan jgk hahahah

Kadang2 benda ni normal sis boleh jadi sebab hormon kita berubah. kalau masa pregnant saya puas masuk ubat dekat miss v tak jalan2. Alhamdulillah lepas bersalin dah tak ada dah.

3y trước

Kalau punca pemakanan tu saya pun tak pasti dear.. Boleh je kalau awak minta dia ambil sample. Lagi bagus sebab boleh tahu sama ada ada kena jangkitan / gbs.. Ada 1 ubat kk bagi untuk masuk kan ke miss v tu tapi tak ingat pula nama dia.. Saya banyak kali bagi tahu dekat nurse yang keputihan saya akan ada balik lepas beberapa hari masuk kan ubat tu.. Still sama lah kira nya.. Tapi nurse cakap mungkin perubahan hormon boleh jadi punca.. Dah buat swab doc cakap tak ada apa2 jangkitan / gbs. Alhamdulillah.... Kalau ada lagi keluar color lain tu bagi tahu je dekat nurse ok😘

Saya pun bnyak keputihan, dr sruh makan yogurt sbb ada pribiotik, cuma kena tgk jgn plih yg ada gula tinggi

Keputihan tak boleh hilang, yg boleh hanya kurangkan.

Awk ada buat papsmear? Takut awk ada GBS je mcm saya

3y trước

Terima kasih untuk tips, sy lusa nak masuk 37mggu takut juga nak bersalin ni. Doktor ada mention psl antibiotic tp tak bgtau masa bila nak bagi. Terima kasih sbb bgtau 😭😭