UBAT OBIMIN ?

Nak tnya ?betul kalau mkn ubat obimin kena perut kosong ? npe xbole selepas mkn ye ? dn kena mkn ubat tu air oren sbb nk serap ? kalau air biasa xbole ke ? pendapat please...keliru...

9 Các câu trả lời

First2 doctor bagi saya Obimin, suruh makan 2 jam before first food masuk, which is pagi. Tapi perut memang tak boleh terima, kali pertama makan rasa loya, kali ke-3 makan benda tu gastric terus jadi makin teruk, pedih sampai 2 hari tak sudah. Bagitau doctor, then doctor suggest Iberet or Maltofer. Saya try beli Maltofer dulu dekat pharmacy, alhamdulillah boleh terima. Dia perisa coklat, chewable, and kena makan after makan makanan

Mkn ketika perut kosong actually beakfast supaya ubat tu dpt diserap dgn betul sis. Sesetengah org bila mkn ubat masa preggy akan sendawa & mulalah kluar balik bau ubat tu. Jadi, utk elakkan termuntah balik, loya atau sebaliknya ada yg minum dgn oren @ sunquick. Saya pun mcm tu jugak lepas amik ubat dlm sejam mesti sendawa & rasa nk muntah.

5y trước

owh yeke sis...baiklah...terima kasih yee 😊😊✌🏻

blh je mkn dgn air biasa...cuma dengan air sunquick atau ribena ada jgk doctor sarankan supaya lebih serap dgn baik sbb ada vit c skli..tapi kalau masam sgt,letak sikit je gula,jgn manis2,nanti blh kencing manis pulak...mcm sy bancuh satu botol besar siap2,letak dlm peti ais...senang xpayah bancuh hari2 sbb malas😅

5y trước

ubat acid folid kalau xda apa2 masalah baik makan pg sblm ambil apa2 mknan...waktu tu paling elok...xp bila xsesuai mungkin loya atau muntah balik nurse akan suruh tukar masa mungkin mkn sebelum nk tido ke mcm tu...obimin sy makan ok je...cuma sy ada masalah hb low,jadi doctor tukar iberet baru naik hb tu...bnyak tukar2 ubat mula2 obimin,pastu zincofer,skrg iberet...smua tukar sbb hb xnaik je...pening2 bila mkn xda pun...apa2 pun kalau rasa pening bila makan pegi klinik cakap ubat tak sesuai...mungkin nurse bg tukar ubat atau suruh kita mkn waktu lain...kadang perut kita lain2,ada yg blh je mkn ubt perut kosong,ada yg xleh masuk ubat waktu tu...kena try and error 😅...apa2 pun take care...

Doktor nasihatkan saya makan ubat Obimin selepas makan. Alhamdulillah, setakat ini saya tiada apa-apa alahan terhadap Obimin. Makan Obimin selepas makan dengan air putih.

5y trước

Saya ada baca jugak ada sesetengah yang alah dengan Obimin macam Puan. Ya Puan, the best way is jumpa dan consult dengan doktor secepat mungkin supaya Puan tak putus ubat/vitamin yang penting semasa hamil.

so far . sy mkn obimin tu dgn air biasa je . setengah jam lps mkn. alhmdllh ok je . tp ade mase baby mood tk ok die klua balik ubt tu😅 tp tk kerap la .

5y trước

kalau blh teros telan jgn biar lama2 kt lidah. mnm air jgn byk2 . nt rse loya..

Bukan tak boleh air biasa cuma ada sesetengah ibu yg tak boleh nak makan obimin tu dgn air biasa.ada yg loya sebagainya

5y trước

owh ykee sis ? tp sya first time xpe ke saya mkan ubat obimin selepas mkn ? sbb bawu taw..ad effect apa2 tak kt bby ? sbb bawu buat mcm tu 4 hari...risau gak..

Klo saya mkn time siang mmg pening.. So mkn time mlm bfore tido dgn air oren.. Cm mkn zincofer

Sy makan b4 bed..minum Ngan air biasa je...ok je..

sy makan obiMin dgn air putih aje...sblm tidur malam..

5y trước

ni dokter tu yg suruh..die ckp makan semua pil kk bg sblm tidur...sblm tido..lps makan pil kk ni smua..jgn makan ape2 lg kcuali air msak aje...