Air gula ??

Nak tanya week ke berapa ye kena minum air gula ? Sy dah 14w. Ke minum air gula ni bergantung pada umur kita ? Nurse @ doc takde pulak cakap pasal air gula. Risau kan nanti suruh minum last minit😵‍💫 #firstmom #ingintahu

26 Các câu trả lời

setiap orang berbeza kot sis ikut tahap risiko kene tnye doktor or nurse yg pantau sis.. mcm saya masa bukak buku pink dapat tahu pregnant twin n then doc kk plan utk saya minum air gula masa 24 minggu.. lpstu checkup dgn doktor pakar o&g dia pulak plan saya utk minum air gula masa 16 mggu.. so sy dh minum masa 16 minggu n then masa 24 minggu plan doctor kk tu pun nurse suruh follow je.. sis jgn risau kalau dia suruh minum sis tnye boleh beli yg dkt farmasi tak yg ada perisa tu.. saya alhamdulillah minum yg farmasi perisa honeydew ok je rasa pun sedap cuma manis jelah.. simpan siap2 dlm peti ais minum sejuk2 dkt klinik

sy knee mnum air gula sbb fmily ada sejarah kencing manis (ibu atau ayah) . kalau fmily awak ada sej kencing manis mmg knee minum. sy minum masa 12w . alhamdulillah tak sangkut . 28w repeat lg . alhamdulillah , tak sngkut jgk walaupun mlantak benda manis 🤣 umur biasa 26thun ke atas mmg knee minum rasanyaa . tgk pada kk awakk . kalau berat awak naik bnyk dlm masa sbln pun rasanya kne minum . sbb sy pernah naik 3kg sbln dia ugut nk minum air gula buat kli ke3 . nasib laa takk kne hahaha

8mo trước

smala 2 kali kna, klu muntah mmg kna minum blik naya oh🤣

awk blh tanya misi terus...sbb lain org, lain keadaan bdn. ada yg bmi tak cantik mmg schedule awal sbb risiko GDM tu ada. kdg misi tgk juga keadaan awk, if dh hbis alahan baru dorg schedule minum air gula. no worries, dorg takkan suruh minum last minute. mcm sy 1st minum 15w, result ok, 2nd minum upcoming 25w.

kalau KK ni ikut keadaan jugak, baik tanya je nurse awak bila appointment nnt. saya hari tu inject kancing gigi pun lambat itu pun sebab nurse asek lupa saya yg ingatkan 😹😹 so apa apa better tanya nurse awak sendiri, lagi pun keadaan awak dengan orang lain tak sama so tak menentu minum air gula ni bila..

Saya masa first trimester dah kena minum (tak ingat berapa weeks). Alhamdulillah tak sangkut, bacaan normal. Nanti second time kena minum lagi bulan 12 ni. Hopefully tak sangkut jgakk. Trauma bila dengar air gula. Terbayang-2 lagi rasa dia mcm mana. Punya lah struggle nak habiskan. Huhu.

8mo trước

Betul-2. Saya ada family history. Masa first trimester tu, saya tak berapa lalu mkan sangat.. takde minum/mkan manis-2. Just minum air suam je. Alahan teruk jgakk masa first trimester tu.. masuk second trimester ni, boleh mkan sikit-2.. minum pun kadang yg manis-2. Nurse ada bagithu, mmg kena minum 2 kali. Second time masa 28weeks centu utk pastikan mmg takde gdm. Risau jgakk takut sangkut ke apa sbb kadang ada terlajak mkan/minum yg manis-2 😅. Dah pasang niat, bulan 11 nanti nak control mkan.. nak elak yg manis-2.

Kalau takde bagi tarikh suruh minum, means takde risiko apa apa. Jaga je pemakanan. Kalau kena minum selalu ada history mcm fmly ada yg kencing manis, awak kencing manis, umur over 30 ke mcmtu. Mcm saya kena minum sbb ayah saya kencing manis. 2 kali kena. Alhamdulillah 2 tu lepas

minum masa 12w..sbb umur dh 30++ and pregnant twins..mmg fmly ada sejarah kencing Manis pun..hasilnya sangkut gdm😂😂walaupun Sy sejenis kurg minum Manis..sekarang Sy dh bersalin n minum air gula aritu alhamdulillah x lekat kencing Manis tu..tp mmg cuak la 😂

saya masa 22 week kena minum air gula,alhamdulillah tak sangkut,pastue dah 33 week kena minum lagi utk kali kedua,result belum dapat lagi...harap okey la...saya ada sejarah family ada diabetes...tue yang nurse suruh minum lagi sekali tue...🤭

saya 2 anak sebelum ni mengandung bawah umur 30 tak ade kena minum air gula pon. Yang no 3 mengandung unur dah 3+.. 38w doc suruh minum air gula sebab tak ape lagi nak cek saya...ehh,tup² sangkut GDM 😂😂 39w BSP 40w bersalin

Ikut risiko kot. Mcm saya sbab umur lebih 25 tahun je. Saya minum first pun masa 25w tak sangkut gdm. Tu je la skali minum xde dah. Skrng dah nak masuk 38w dah.