Alahan teruk skrg baru 11 weeks

Hi . Nak tanya siapa ada pengalaman alahan teruk? Mcm mana korg atasi? Alahan saya teruk, saya tak boleh nak makan, nak minum pun tak boleh walaupun air kosong. Lepas makan minum, sekejap ja muntah terus. Sampai muntah darah. Nak makan ubat pun tak boleh sb dah minum air dia keluar balik. Saya kena drip air tapi still tak cukup. Kena warded tapi saya dah pernah sekali tapi skrg takmau lagi. Mcm mana ya? Tolong kalau ada tips. Saya dah give up😭😭😭

8 Các câu trả lời

Saya masa 6w - 10w paling teruk loya & alahan siap food aversion lagi. Cuba minum air kosong sejuk, suam atau panas. Muntah juga beli mineral evian.. dapat minum satu botol kecik je pastu tak boleh telan dah. Cuba spritzer yang ni kadang okay kadang muntah balik. So selang seli dengan air juice peel fresh orange, pink guava dgn mix berries. Pastu try lagi spritzer. Saya sentiasa tukar2 janji dpt minum sikit. Ada juga buat ribena ice blended (buat tawar) supaya hilang loya. Masuk 11w dah boleh minum 1 liter spritzer sehari.. kena banyak sabar dan cari apa yg boleh telan hehe

awak 🥺kita sama,alahan teruk😪semua tak boleh.saya terpaksa minum ais baru boleh telan.air sejuk/air manis/air kotak.mknn mmg xde selera,tapi paksa kan juga untuk mkn ye,nti alahan makin teruk kalu perut kosong.sy ambil masa betul nk telan ubat,tapi terpaksa juga ambil ubat yg berkaitan.sy tidur je seharian,xlarat nak jalan@pergi mana2.rehat je sepanjang hari 👍

Sy masuk 11w dah kurang alahan,loya tu ada tp biasanya start lepas maghrib smpi mlm.. Siang hari ni ok la,xde la teruk sgt. Nnti sis try la mkn yg sup2 masam2 sikit..kalau xthn sgt,cuba mkn biskut,mkn buah mcm tembikai ke..sy bt mcm tu masa tgh alahan teruk hari tu

cuba minum air manis2, mkn buah, makan roti/ biskut kering...buat air milo panas...avoid maknan yg ada bau2 bt smntara waktu, try and error mkn and xperlu mkn byk, mkn skit2 je, utk alas perut, sbb alahan ni trisemester kedua akan bekurg.kuat smgat sis

alahai siannya, cuba sis makan buah buahan kalau muntah lagi, makan lagi tp dlm kuantiti sikit la, sy pun preg 11week tp alhamdulillah dah alahan berkurang, sbb setiap kali sy muntah sy mkn lagi😅

pernah cuba air kosong perah lemon/limau? makanan dh try and error segala mknan? jgn bgantung pd nasi sahaja..byk sumber karbo lain.

6mo trước

Saya dh cuba air kosong perah limau tapi still sama minum terus muntah😩 Dah cuba banyak makanan try and error tapi sama juga tak okay. Saya dh buntu

cuba sis buat air sanquick pastu beku kan,buat macam ais krem,buat basah2 tekak,kot okey,saya buat camtu..

dah scan belum? heartbeat baby okey x? kalau bawah 180 secara teorinya, baby boboy + alahan teruk.

6mo trước

kipidap mama. mama kuat