Mandi lepas bersalin

Nak tanya semuabyg berpengelaman, maklumlah soon to be firsttime mom.. xtau adat ka apa, btl ke xboleh mandi guna sabun as soon as lepas beranak.. 1 minggu xblh mandi guna sabun n cuci kepala.. bila fikir mcm nak nangis je sbb confirm xselesa..

5 Các câu trả lời

previous pregnancy sya bersalin jam 720pm. msok ward jam 9pm. bnda pertama sya buat mandi sbb seharian tahan contraction mandi pun xda so rimas 😅 Mandi mcm biasa bersabun smua cuma mlm tu sya xcuci rmbut sbb sya bertudung dlm ward. keluar hosp, dlt rumah sya mndi terus cuci rambut. sepanjang berpantang, hygiene kena jaga sis. sbb kita berdarah nifas + kita kena handle dgn a very fragile newborn yg sgt sgt mudah sakit sbb immune belom develop spnuhnya. mandi je mcm biasa. bersabun, bersyampu, brus gg smua. skincare pakai je mcm biasa. nk pakai perfume pun go ahead ☺️

Yang ni first time saya dengar. Bagi saya tak betul sebab doktor takde kata pula macam tu. Lagi doktor suruh jaga kebersihan diri ada la. Hari pertama dalam wad saya dah bersihkan diri lepas bersalin. Balik rumah terus mandi macam biasa.

ikut keselasaan sis... saya bila mandi, pakai je sabun, siap gosok sental lagi pakai berus badan. last simbahan baru mandi air daun herba. biar segar n wangi. pastikan, proses mandi dari hingga akhir pakai air suam. biar xsenang masuk angin.

im not sure , sy sendiri pon mandi je pakai sabun & shampoo .. cuma rambut terus hairdryer lah .. nti masuk angin sakit kelala teruk .. time pantang kene berjaga ..

sy mandi je guna sabun. kebersihan penting sbb kita pegang baby new born