Anak 2 tahun speech delay

Hi nak tanya pendapat mak2 sini. Anak 2 tahun saya hanya tahu cakap 30 perkataan, tak de sambung dua perkataan. Dia underweight dan tak berapa makan kalau makan sendiri. Saya tak pasti nak hantar ke preschool, atau teruskan hantar rumah pengasuh tapi pergi occupational + speech therapy seminggu sekali. Option pertama preschool murah sikit. Option kedua mahal sikit dan saya susah nak ambik cuti utk bawa therapy, tapi occupational therapy boleh bantu anak saya duduk dan fokus sebelum mula speech therapy. Mana satu rasanya akan lebih membantu speech delay?

6 Các câu trả lời

Hye sis Anak saya speech delay Saya hantar ke play school Dah banyak words baru n sekarang dah boleh buat ayat Still jumpa speech therapist Occasional therapist (ot) dah stop masa umur 3tahun Better hantar ke sekolah taska ka apa yang tempat ramai kawan2 sebab dia akan dengar word baru hari2… boleh rangsang pendengaran anak

1mo trước

Bagitau cikgu disekolah masalah anak Saya bagitau situasi anak saya so cikgu akan guna words simple supaya anak cepat paham n belajar Saya selalu update dengan cikgu n cikgu selalu update dengan saya perkembangan anak Alhamdulillah banyak improvement Speech therapist pon cakap anak banyak perkembangan sejak ke play school Kalau tadika jenis belajar ni saya rasa kurang sesuai sebab cikgu tak boleh nak fokus sorang2… Sekarang banyak pusat OT yang bukak kelas open untuk budak luar so boleh ja hantar as daycare hari2… sebab di pusat OT semua terlatih dorang banyak alat2 gym yang boleh merangsang perkembangan anak2….

speech therapy sangat penting puan, lagi awal lg bagus.. hantar rumah pengasuh kalau pengasuh fokus kat anak ok je. tp kalau sekadar bg makan bg tidur main tgk screen, susah la nk bantu. preschool penting jgk anak blh buat byk aktiviti & ramai kawan2 yg blh bantu komunikasi dia tambah vocab dia

sy ada mslh yg sama. ank ok cuma bab pkataan tu xblh smbung lg. kena paksa baru ada bunyi. sy mmg akui silap sy terlalu bg screen time. dan pd masa sama kena handle adiknya.

Preschool sbb bila ada kawan dia akan terpaksa cuba utk cakap. Kalau pengasuh dia kurang nak bercakap sikit. Takut pengasuh bagi gajet nanti lagi teruk speech delay ny.

nak tnya .speech delay untuk usia 2 tahun ni Dr dah sahkan ke?

1mo trước

Saya bawa anak ke intervention centre dan doktor sana kata speech delay, poor eye contact, short attention span.

Occupational & speech therapy therapy.