Due is coming

Nak tanya., Now saya dah 39weeks 2days., Hari tu 37weeks check bukaan serviks still keras., But saya usaha berjalan2 byk, exercise like squats., And now xtau bukaan dah buka berapa? Let's say still xbukak jalan lagi walaupun dah overdue first of all doktor akan pecahkan ketuban dulu or induce dulu., Tapi baby sekarang kerap2 mengeras and rasa ngilu2 dkt bwh rahim., Tu dah bukak bape jalan ke? And memang kalau bukaan serviks dah buka mesti keluar bloody show or xsemestinya., Opinion please?

1 Trả lời

Sis boleh cuba cara natural induce. Sedikit petua yg saya belajar dari doktor sebab anak 2 orang lahir 42week . tapi pastikan kondisi ibu dan bayi sihat tau😄. 1) kerap bersama suami , in syaa Allah mudah jalan lembut dan ransang pembukaan servik. 2) banyak makan nenas , makan sekali pulur nenas , buat jus pun bagus. 3) banyak berjalan . jalan laju straight 2 jam , penat rehat sekejap tapi pastikan cukup 2 jam atau lebih. 4) banyak panjat tangga atau hiking bukit, bantu cepatkan servik juga 5) minum air raspberry leaf tea , boleh beli kat shopee , ambil yg organic lagi bagus. 6) makan evening primrose oil , boleh beli di farmasi atau kedai cosway 7) banyakkan bertenang , jangan stress . ibu stress anak pun akan rasa yg sama.