baring / tidur mengiring

nak tanya, minggu ke berapa kita kena tidur atau baring mengiring? sbb skrg ni sis dh 10 minggu. sis ada baca artikel yg wanita hamil better tidur mengiring ke kiri. tp tak pasti minggu ke berapa mesti tidur mengiring. kalau baring mcm biasa atau baring ke kanan, ada effect kat baby ke? #bantujawab #firstmom #ingintahu

3 Các câu trả lời

start masuk 12w sis dah boleh tido mengiring tak kisah la kanan ke kiri yang penting mengiring. kalau mengiring ke kiri oxygen lebih banyak sampai pada janin. mcm sy lebih selesa tido mengiring kanan. masa tido mengiring tu sis letak bantal kat belakang badan untuk support supaya bangun tak terlentang. boleh baring terlentang tapi jangan lama sebab pressure dekat janin.

once dah mula rasa tak selesa baring terlentang, atau paling lambat, masuk 3rd trimester kut. takde specific guideline benda ni. mengiring ke kiri best for blood flow pada baby. tapi kalau cramp ke kebas ke, boleh je pusing2 kiri kanan. elakkan terlentang terus. kalau nak kena terlentang juga, tinggikan badan at least 45 degree.

1mo trước

nak kata kena tu tak lah sebab tu takde specific guideline lagi tentang ni. tapi untuk optimum blood flow for both mom & baby, better mengiring lah.

By second trimester dah boleh slow2 practice. 3rd trimester mmg dah kena tidur mengiring. Baring ke kanan tu kira mengiring juga lah kan