nak buka buku pink

Hi nak tanya ibu2..utk buka buku pink perlu ada apa2 rujukan atau bukti kita mengandung dr klinik luar dulu ke atau boleh terus ke KK untuk buka buku pink. #9weeks

11 Các câu trả lời

Just pergi KK tapi standby ic (dan gambar sonogram kalau ada). Kata nak buka buku pink. Biasanya nurse tanya dah check pregnancy, kandungan berapa minggu dan basic questions utk fill up owner info buku tu. Kalau ada bawak gambar scan tu, diaorang tampalkan kat buku pink yg utk simpanan KK punya. Maybe akan ada ada blood test & urine sample gak lepas tu. # Saya pergi dah lewat (masuk trimester dua dah) tapi nurse tak marah pun :P

Depends on kk sis.. Ada yg mintak Bukti scan Dr gp. Based on my 1st 2 child mmg bawak scan tu masa booking.. Yg kali ni x bawak sbb igt dorg akan scan masa booking tu.. Ghopenye idok.. Kk tmpt sy x buat stat scan.. Balik dari booking tu terus p gp utk scan.. Next appt kena bwk tnjuk kat nurse. Bukan apa scan sblm booking tu utk senang kan nurse Kk tgk mmg cnfm bukan kantung 0..

5y trước

kan..sy pun preg ank ketiga.7 week dh.igt nk buka buku msa 10week nti.ank 1@2 sblom buka buku mmg ad scn kt klinik awasta dlu bru booking buku kli ni igt nk trus buka tanpa scan..sbb swasta kn mahal tu pun just scn..baik scan kt klinik je tp x tau lh tu dia trus scn or x..nk jgk tgok bby dlu.

blh jer pg kk trus..ckp je nk buka buku pink..bgtau sis dh check upt sndri kt umah..nnt diaorg akn suh check lg skali utk confirm blk..pastu blh truskn proses buka buku cam biasa

pergi kk ckp je saye test sndiri kt rumah nnt dia tanyelh last period hari first tuh berapa hb. pastuh nnti dia suruh kite amik blood test dgn air kencing.

Blh g trus ke kk.. Nnt nurse akn bt jgk test air kencing nk tgk samada kita pregnant ke x.. Tp sy msa nk buka buku sy bwk scan dr klinik swasta..

P KK terus cakap dah buat pregnancy test dan positive. Macam saya haritu pun KK suruh buat upt test lagi untuk confirm pastu baru buat buku

Kalau dah buat test upt sendiri boleh je terus pergi buat . Masa saya pun saya test sendiri lepas tu pergi kk buka buku terus .

5y trước

Oh ok dear tqvm..sbb hari ade yg ckp nk kena bawa scan dr klinik dulu...sy anak 1st xbuat buku pink..so anak no2 ni mcm blur2 plak

pergi kk terus pon blh kata nk buka buku pink tp masa sy dia tanya dah brp minggu pregnant..

pergi kk dia akn test balik..