Asid Follik.

Nak tanya dekat sini. Sejauh mana pentingnya consume asid folik yer. Mak suggest x perlu makan, mak mertua cakap tak pernah makan pun tapi anak semua ok. Then sy ckp kat isteri kalau rasa vitamin, zat besi dan protein yg awk consume sehari tu cukup so x perlu makan pun takpe..

30 Các câu trả lời

Memang betul orang tua dulu tak makan ubat2 klinik bagi. Sy sendiri ada tanya mak sy pernah makan ubat klinik bagi tak masa mengandung kami adik beradik..mak cakap tak pernah makan langsung...Sebab pemakanan orang dulu tak sama macam orang sekarang. Orang dulu2 anak sihat2 sebab mak2 kita jenis makan makanan yg dimasak sendiri. Tak ada nk mengidam pizza hut la, kfc, mcd.. Tp orang sekarang terlalu banyak makan makanan segera. Lagi2 skrg zaman orang malas,,nk makan apa semua order kt hp,,orang hanta makanan kt umah. Dah tentu2 makanan kt luar tu macam2 penambah perasa ada. Sebab tu doctor minta kita consume asik folik tu masa awal kandungan utk pencegahan awal dari berlaku kecacatan pada janin. Sebab makanan yg kita sendiri makan belum tentu cukup utk memenuhi zat besi dalam tubuh kita.

Ni bukan soal cukup ke tak zat dlm bdn... Folic asid tu utk membantu kuat kn sel² darah pembentukkan, penambahan darah dlm bdn... Ermmm saya rasa x perlu kot soal kn dlu org xde pon mkn pil² mcm tu... Dulu dgn skrang x sma... Dulu perubatan org lama lain, perubatan skng dh lain... Klau xnk mkn ubat, klau batuk ke demam ke gastrik ke jgn dtg klinik... Cari ubat sndiri. Buat ubat sndiri. 😅

Better makan. Zaman sekarang tak macam dulu. Orang dulu dulu makannya semua berkhasiat, makan ulam ulam. Zaman kita sekarang makanan semua dah letak perasa macam macam. Ramai doktor pun memang dah pentingnya makan asid folik untuk pembentukan janin. Kan ada doktor cakap satu punca pembentukan janin tak sempurna, sebab tak makan asid folik. So better makan 🤗

Saya ambil folic acid dari anak dara lagi , ia penting untuk menguatkan rahim dan elak dari jatuh peranakan . Bila kahwi dan hamil baik untuk stabilkan hormon dan baik tumbesaran bayi . Memang orang dulu dulu tak ambil ubatan , guna cara tradisional sebab tu mak encik tak suggestkan tapi sekarang zaman lain so kena ikut cara sekarang ye .

Asid folic sgt penting..mgkin dlu pemaknan ta mcm skrang..actually asid folic ni bgus untk perkembangan bayi..nak2 kan awl2 preggy..en cuba try google atau search kat fb tanpa pengambilan asid folic..risiko kpd baby..sbb pmknan kita skrang ni je..kalau isteri en still taknk mkn suruh dia mkn kurma..dlm kurma semua ad..😊😊😊

Acid folic untuk 1st trimester. Masuk 2nd and 3rd boleh consume yang multivits. Acid folic, iron, zinc, calcium, etc.. Dah termasuk skali. Sbb tuh bila telan nak muntah. Kena ambik supaya baby dalam kandungan dapat zat zat tuh. Nak harap kan pemakanan pun takleh juga.

Folic acid penting masa preggy. Sebab kalau x makan folik acid akan myebabkan pembentukan janin x smpurna... Cth.. Berlakunya spinal bifida.. Kita x boleh nak ikut trend org dulu2😊. If nak bby sihat kena mkn heamatinik yg misi/dr bagi.. 😊😊

Sangat penting acid folic utk elakkan kecacatan bayi trutamanya masa awal khamilan.. Kalau syg baby, makan segala ubat yg doktor kasi.. Tolong refer pd doktor dulu kalau taknak ambil acid folic dan banyakkan mbaca ada byk info di internet

Mak mertua sy pn xmkn, anak 6 org semua sihat. Tp dia ckp sbb dia xnk mkn, sbb dia xtau Tu penting..n dia nasihatkan anak menantu makan asid folik, jgn ikut dia. Kalau xnk mkn kandungan khasiat dlm mknn kena cukup rsnya.

As a husband enck kena support isteri untuk ambk folic acid.any vitamin yg doc suggest untuk diambil. Tak boleh la cakap x ambil. Banyak dah share dekat fb effect kalau tak ambil folic acid.. So blh banyakkan membaca disana.

5y trước

Ok puan.. Mmg sy support n suruh wife makan.