PUASA 38 week 5 Hari

Nak tanya boleh ke puasa bila dh akhir2 nak bersalin ni.. Buat mse skrng dh 2 hari puasa still ok.. Baby pun ok gerak.. So boleh ke teruskan ?

6 Các câu trả lời

Saya 39 Minggu , ni pon baru je lepas sahur , buat mase ni baru 2 hari je xpuasa , bergantung pada badan jugak , kalau rase baby lain macam cepat2 berbuka . Kalau rase ok baru teruskan . Sebab ketahanan badan orang lain2 kang cakap boleh takut baby pulak yang x ok , jadi sis monitor je keadaan baby sepanjang berpuasa . Kalau rase baby x macam selalu better berbuka cepat2 .

Kalau puan x ada apa2 masalah kesihatan, puan pun rasa ok je bila berpuasa dan baby pun still aktif mcm biasa, boleh je nak teruskan. Tp kalau rasa mcm x mampu nak teruskan, jgn paksa diri. Lebih baik berbuka dari memudaratkan diri dan baby. Lepas bersalin nanti pun boleh ganti balik puasa

1y trước

Thanks info.. Tu lah buat mse skrng baby aktif.. Tp risau sbb dh sarat2 ni.. 😅

saya pun 38w6d harini. alhamdulillah masih berpuasa. tanya juga nurse kat kk, dia kata as long as diri sndiri rasa yakin, dan baby pun gerak elok, ok je nk puasa. yg penting jgn paksa diri. kalau penat sangat, berbuka je. trust mother instinct

u mampu u boleh terus kn. tpi kalau x mampu jgn paksa diri. bby gerak ok, u xde pening ke mual ke nk pengsan ke pedih perut ke xde mslh nk terus kn. tpi incase ade mslh yg lain dri normal, cpt2 buka.

tadi saya baru dengar ceramah, hukum blh jatuh makhruh kalau ibu ragu2 puasa tu memberi kesan kepada kesihatan ibu dan bayi.. kalau yakin okay, teruskan..

sy 38w mmg tak puasa dr awal i is seram and risau. kalau puan ok puasa terus kan dan jika tak mampu segera lah berbuka ok.