Cucuk vaksin mr

Nak tanya bagi sape yang tahu. Misi akan cucuk baby kita dgn suntikan mr (measles & rubella) iaitu suntikan perlindungan campak. Tapi kenapa baby yg tak disuntik(refuse vaksin) elok je membesar tak kena campak berbanding baby yg suntik tetiba kena?

4 Các câu trả lời

dlm vaksin tu ada kuman campak cuma di lemah kn .. klau antibodi baby kuat boleh lah kuman tu, bahasa mudah nya "berdamai" dngn antibody baby... klau jenis yg lemah antibody tu yg kena campak tak kuat lawan.

Campak bukan penyakit untuk baby. Campak ni semua peringkat umur boleh kena. Antara teruk atau tak. Itu je. Nak lagi kesahihan, ajukan soalan anda pada yang arif ya iaitu doktor pakar kanak2.

Benda2 macam ni sis kena tanya pada yang lebih pakar. Masa monthly checkup, jumpa dr, tanya terus kat dr. 😊

Campak bila bila pun boleh kena. Teruk atau tak je.