Bayi baru 24 hari bayi pramatang lahir 34 minggu

Nak tanya baby pramatang 34 minggu lahir,sekarang macam hidung tersumbat,selsema..tak selesa naktidur..sebab nafas ikut hidung..risau bila tengok baby macam tu..bila bangun tidur je nangis..macam x selesa..mcam mana nak buat ye#bantujawab #SeriusTanya #ingintahu

1 Trả lời

nnti puan try bwk ank g klnik pakar kanak2..mcm sy dlu ank lahir prem sy bwk g pakar kanak2..nnti doc akan bg nasal spray sterimar..tp make sure puan ada juga nasal aspirator stnby dkt rumah..stiap kali ank selsema sedut guna nasal aspirator tu lepas spray.. dan lg satu pstikan ada thermometer ada dkt rumah tuk pntau suhu bdn ank .sbb ank prem ni dia xblh sjuk sgt..xblh pns sgt..sgt snsitif..libatkn nyawa dia..kena jg btul2.. dan make sure dkt rumah kena ada hand sanitizer..stiap kali nak sentuh anak make sure tgn kena bersihkn dlu dan sapu hand sanitizer pastu br pegang anak...jika ada yg dtg rumah pun kena keep remind do the same..make sure ank kekal hygiene..sbb ank prem ni sgt super sensitif..dan jgn bg sesapa cium..jus mak n ayah je blh jg bby..dia agak renyah..tp lelm kita akan biasa dgnnya..stiap kali lepas mndikn ank sapukn garlic balm dkt dada..perut tapak kaki bby dan sendi2 yg ada... mg ank puan cpt sembuh dan dpmudahkan segalanya Allahuma aamiin

1mo trước

okay sis..baiklah..terima kasih..saya dah ada nasal aspirator ..tapi g pkar kanak kanak ye?mana klinik pakar okay?jangan klinik biasa kan?..thermometer tu pun ada..cuma nak tahu suhu untuk prem baby berapa ye?baik laa..garlic balm yee..tulaa..nanti saya cari garlic balm