1st Trimester

Nak tanya , apa yg korang rasa tym pregnant ni ? Bole share x ? ☺️#firstbaby #ingintahu

14 Các câu trả lời

Sy sblm tau pregnt, rsa sakit bwh perut mcm nk period, breast sensitif..lps cek upt n +ve.. keesokan demam, sakit kepala, hdg tersumbat…tp xde apa2 alahan @ muntah setakat ni ..6w…kdg2 dtg nyeri bwh perut..stkt ni mkn buah2, n vitamin iberet..Dr suggest ambik vit tu sbb ckup lengkp dlm tu..sementara xpergi kK utk scan n buka buku pink..Dr ckp tnggu 10w bru blh pi klinik utk scan kantung n bby..klau scan skrg pon xnmpk pape jgk

Rse macam nak period, bdn kdg rse panas sgt tiba2, lepastu emo sgt, mudah nangis sbb benda2 kecik, rasa mual2, breast rse membesar dan keluar urat2 kat tepi, keputihan keluar banyakk dri yang biasa tp tkde bau, selalu rasa mengantuk sgt wktu siang (saya jenis bukan tidur siang).. selain tu takde lgi.. hehe #5w1d

takde alahan . cuma sakit pinggang dan perut tak selesa . tu pun kekadang je . lapar mcm tak makan smggu hahahaha . suami yg terkena alahan . mkn je muntah . bini elok mencekik tak ingt dunia 🤣 baru 4w1d , harap baby membesar dgn sihat . aamiin .

setakat ni xde apa2 alahan lgi..cuma mcm sakit nak period je la..kdg perut cramp, gerak sikit pun sakit..bab mengantuk x boleh bawa bincang 🤣 siang malam mengantuk..mood kelaut..rasa nak marah jeeee semua orang 🤣🤣🤣🤣 #5w #1stbaby semoga sihat selalu mommy2 semuaa..

xda alahan lagi. Cepat penat asal petang weak nak tidur. Satu lagisensitif dgn bau2an daya bau jadi kuat sangat. Tak suka bau wangi sgt dan bau masak2. Berus gigi baru nak termuntah. Tu je kot so far ok lg masih steady 🤞 4w2d

Takda alahan apa2. Tapi ada sekali tu lambat makan, terus badan energy drop, shaking and muntah. Lepas dari tu, asyik makan je kejap2 lapar. Kalau lapar mmg terus makan sbb trauma kejadian energy drop tu 😂

alhamdulillah tak ada alahan teruk. cuma tak lalu nak makan. tengok nasi jadi muak. paksa makan nasi pon rasa nak muntah. 😂 skrg dah 6w5d. baru buat scan td. dah nampak kantung dgn heart beat.

Rasa tak lalu nak makan, lepas makan ntah mulut rasa semacam loya, setakat ni tak ada muntah lagi. Yang paling2 tak best memang rasa x larat, perut jadi tak Selesa lepas tu sembelit pulak tu.

sy pun setakat ni takde alahan.. cuma xde selera nk mkn kena paksa, kalau asam2 ke rojak ke bru berselera.. mlm xleh tdo, siang mengantuk.. perut kembung sgt, kdg2 cramp.. bru 7 weeks

Takde selera makan , tak boleh tengok makann yang berkuah , bau sangat sensitive , kerap lapar , loya , mood swing