Baby kerap kembung

Hi mummys, baby saya kerap kembung bila waktu 3-4 pagi.. sian dia nanges takhenti.. bole bagi tips #firstmom

4 Các câu trả lời

Anak saya pun kembung baru 40 hari dan first mom jugak, saya buat macam ni. 1. Kena tuam baby tiap kali lepas mandi.. Kalau boleh tuam sampai terkentut/terkencing/ terberak. 2. Lepas tuam tu urut perut baby ILU (saya ulang ILU dalam 10x, I-10x, L-10x, U-10x), tapak kaki - buku lali, betis, belakang lutut, pinggang dengan minyak telon. Urut semua ni waktu dia tenang2. Kalau nangis, sambil tenangkan tu, urut pinggang dia, betis, tapak kaki pelan2. Sehari saya urut semua dalam 2-3 kali waktu dia bangun. Kalau saya, lepas dah siap semua ni sebelum pakaikan barut, letak daun mengkudu suam2 sambil tuam sikit2 kat atas pusat, balut sekali dengan daun mengkudu tu. Kalau daun tak ada, saya letak krim baby herb jenama tropika kat dada, perut, pusat, tapak kaki - buku lali, betis, belakang lutut, pinggang, belakang dada. Kadang baby kembung sampai ke dada. Tiap kali tukar pampers selalu urut area situ sikit2 dengan minyak telon. 3. Lepas dah pakai baju, buat exercise kaki - cycling, tolak kaki rapat ke perut sampai terkentut2. 4. Tummy time.. ni saya buat bila dia tengah rileks2, mood nak bersembang. Kadang kat tempat rata, kadang kat atas peha, ikut mana2 selesa. **kalau orang tua2 dia buat kat atas kepala atau kat lutut kejap sambil selawat 5. Waktu menyusu, pastikan kepala baby tinggi dari perut. Lepas tu sendawakan, kadang dia tak sendawa tak pe yg penting tegakkan dia beberapa minit. Kadang dia menyusu sampai tertidur pun saya dukung tegakkan dia. 6. Jangan bagi dia kerap nangis terlalu lama sebab waktu dia nangis tu dia sedut udara pun punca kembung jugak. Biasa baby nangis sebab - pampers (kadang pampers tak penuh pun baby nangis tak selesa) - nak susu - kembung --- utk ibu 1. Tuam badan tiap hari, terutama perut. 2. Perut ibu - JANGAN kosong, lambat makan, salah makan, makan/minum yg sejuk2. Ngantuk, tak ada selera sebab penat macam mana pun, at least stand by biskut + air milo. Minum panas2. 3. Badan rasa tak selesa, kena cepat2 cari sebab. Biasanya tak selesa sebab badan berangin. Jadi minum air halia ke urut ke apa2 yg boleh selesakan badan balik supaya tak turun kat baby. ***ni yg saya buat, alhamdulillah dah tak kerap nangis sebab kembung.. Agak penat tapi lagi penat kalau dia nangis tak henti lagi2 nangis macam kena dera. Huhuu..

2y trước

Allahumma aamin ❤️ Sama2 sis

kembung kot, baby sy mcmtu. kalau dah tuka diaper, bg susu tetap nangis slalunya kembung. sy slalu letak minyak urut2 perut dia lpstu letak kat dada sy tepuk2 bg dia dgr heartbeat kita

1)kalau ibu menyusukn bdn kn jaga pemakanan 2)sendawakan bayi lepas menyusu 3)buat urutan perut bby ILU & cycling kaki bby

Hi. Cuba urut perut baby. Tapi kalau kembung juga cuba angkat baby dan peluk sambil tepuk belakang bayi.

2y trước

Tepuktepuk macam cara kita burp kan ke sis.. baby saya harihari kembung..sebab pemakanan saya ke 😢