Anak 1year....

Hi mummy semua! Saya first mom, anak saya baru masuk umur 1 tahun, dia cuma pandai merangkak, berdiri, berjalan alih dari sofa ke tempat lain tp sambil pegang sofa supaya tk jatuh. Tp masih lagi tk pandai jalan atau berdiri tanpa pegang apa apa. Normal ke utk budak 1 tahun? Saya tgk ada juga anak kwn saya sebaya anak saya tapi dah pandai jalan laju, tp bila org tanya ank saya tk pandai jalan lambatnya jalan, saya jadi down. Anak saya laju merangkak, berdiri pun dia suka memanjat katil turun katil sendiri. Tp berjalan dan berdiri tanpa pegang apa apa je belum lagi. #ingintahu

6 Các câu trả lời

eh sama lah anak kita.. anak awak lahir bulan 12/22 ya ? anak saya pun sebiji mcm anak awak tk pndai berjalan atau berdiri tapi pandai meniti2 kt sofa dgn meja je pun sama suka panjat memanjat , merangkak laju je .. tp gigi dh tumbuh 6 batang.. its ok lah awak normal tempoh berjalan bawah 18m kita tggu je and sambil tu usaha ajar dia berdiri berjalan jgn fikir apa org nk ckp jgn banding2kan anak punya perkembangan .. anak kita dh sihat pun dh syukur sbb kalau anak tk sihat tu pun saya dh rasa peritnye nk menjaga .. biar dia melalui progress ikut kemampuan dia ye

7mo trước

Aah anak saya 12/22 tu la dia pernah juga tgh berdiri meniti dkt meja lepastu dia excited saya buat lawak sampai tgn dia lepaskan dari meja first time tgk dia berdiri tanpa pegang meja, tp tak lama lepas dia sedar dlm 3-4 saat mcm tu, then saya try bg dia berdiri lg sekali tanpa pegang apa apa dia boleh berdiri dlm 2 saat je lepastu dia tk nk buat dah 😅 Maknya excited sgt dah time tu. Tp sekali tu jela lepastu dah takde, itu la anak saya tk pandai jln lagi tp tk boleh lepas pandang ada saja dia nk buat memanjat sana sini tu pun dah penat kan 🤭 Saya tk bandingkan anak saya dgn org lain, cuma saya tk suka bila org yg sibuk bandingkan perkembangan anak saya, kdg penat dgn soalan org "eh tk boleh jln lagi ke" dia tk tahu kita yg as mom ni mmg nk sgt tgk anak jln cuma belum masanya lagi, betul anak kita jatuh sakit ke apa kita yg penat bkn org luar. Anak tk pandai jln lagi asalkan sihat and active je bkn dia lembik duduk diam je kan. Saya doakan semoga anak kita dua dapat berlajar proses ut

Normal sis, anak saya nak masuk 1y1m pun belum boleh jalan lagi. Kalau bab panjat2 mmg dia no 1 hahahaha. Takpe selagi belum 2 tahun tu takde masalah. Anak masing2 lain. Lagi lama merangkak lagi bagus untuk otak. Ada masa akan berjalan sendiri😉 jangan risau mommy! Training je berjalan setiap hari.

7mo trước

Hehe okay. Takde kita ni byk memikir, org asyik tanya eh anak tk boleh jln lg ke lepastu ada pulak jenis suka bandingkan anak dia dari kita umur gini gini dah pandai jalan, nk kata anak kita lambat jln. Kdg jd sedih sebab anak kecil tp dah kena shaming dgn org tua yg berakal 😅 Anak saya tk pandai jln tp merangkak, memanjat mmg no 1, gigi pun byk dah, pandai sebut "mama" "tokyeh means tk boleh" takpa la kita doa doakan anak kita sihat selalu dan cepat boleh berjalan sendiri ye. Aaminn!

normal. 1st baby sy fully jalan tanpa bantuan masa umur dia setahun 2bulan. kira anak awak ada improvement juga tu sbb boleh berdiri dn meniti pada brg2 yg ada utk berjalan. 2nd baby sy pon mcm baby awak skrg ni. tgh fasa meniti pgg brg2 utk berjalan😁. umur 11bulan.

Normal. Kalau dah 18bulan masih belum boleh berjalan, baru akan di refer pakar. It's okay, layan kan je. Jangan rasa stress, down tengok anak orang lain. Proses pembesaran anak anak berbeza. Kita focus ke anak kita sahaja.

Normal sis, mostly anak kwn dan family sy setahun 2 bln gitu baru jln betul. Anak sy pun sama tp memanjat relax je skrg ni walau xjln betul lg

7mo trước

Aah turun katil sendiri, panjat katil, panjat kerusi semua dah pandai, merangkak pun laju, takpa la tk risau dah sebab ramai ckp normal. Hehe doa doakan anak saya dpt berjalan dlm masa terdekat ni ye. Aamin!

sme.. anak sye pun mcm tu..

7mo trước

mggu dpn stahun