Baby kuning

hi Mummy macam mana hilang kan kuning bby selain dari susu badan boleh ke suluh lampu kuning kt muka bby ? MIL buat kt umah and bg minum air buah anggur sikit #seriusnanya #firstmom ##firstmom #ingintahu #firstbaby #pleasehelp #bantusharing

7 Các câu trả lời

tips sy hari ke-8 baby bebas kuning: hari ke-3 1st check kuning: 116 hari ke-4, 2nd check: 116 hari ke-6, 3rd check: 91 hari ke-8, 4th check: 68 1) kerapkan bg susu, sejam sekali utk bf & 2j sekali utk fm. mmg minggu awal sy topup fm sbb sy ada inverted nipple so baby susah latch. tp sbb nk bg kerap kencing & berak, topup fm. kalau takut baby nipple confuse, bg guna syringe/cup. 2) tiap pg jam 8-8:15 sy/suami akn bawa baby gi tepi tingkap utk dptkan cahaya matahari pg. baby pun lena elok sbb seronok kita bawa jalan2 hehe 3) mandikan baby at least sehari sekali. sy guna air biasa je tp ada yg kata guna air daun kucai pun ok cuma sy malas nk cari. kalau nk cuba boleh no prob. 4) jgn bg baby apa2 air/makanan selain susu ibu/fm. amat bahaya utk usus baby sbb baru lahir kan. pls kalau mak bg, ckp nanti awk suap tp buang je terus lepas mak berlalu dari awk, ok? jgn kecikkan hati mak tp jgn bg kt baby juga. ni tips sy je sbb sy darah O+ org kata kuning lama cuma sy taktau baby darah apa mungkin ikut darah suami so kuning kejap je tu pun sy taktau hehe. kalau nak cuba tips sy, silakan😊

1y trước

sabar ya sis syasyafauzi.. mmg cabaran bila dgn Mertua yg ikut Adat lama... air anggur Tu ckp je awak BG minum sendiri,tapi takyah bagi.. kerapkan menyusu je. sy pun lebih kurang gak la tips yg sis Lily share ni.. bezanya sy bagi full breastmilk.. tiap sejam kejut.. termasuk la waktu malam sbb baby kuning mmg lalok je..hahaha.. sy siap pasang alarm sbb takut terlena Sama.. sy pun darah O+ gak.. baby pun O+

Bagi minum air buah anggur tu dekat baby ke? Kalau boleh baby jangan bagi minum air apa apa selain dari susu ibu / formula sis. Sebab bahaya untuk perut dan usus baby. Anak saya pun kuning. Doctor dah cakap jangan ikut petua orang dulu dulu yang bagi memacam air dekat baby. Baby baru lahir sensitive sangat perut dan ususnya. Risau usus dia tak boleh terima, nanti jadi lain pulak sebab pernah ada kes. Tu doctor dekat kk yang check anak saya yang bagitahu. So dia cuma suruh kerapkan bagi susu. Kalau kena topup susu formula pun topup jelah. Lepastu kalau siang doctor kata takyah bedung. Biar je terbukak. Pepagi tu jemur lah baby. Bukan lah jemur dekat panas panas tu. Macam asal dapat cahaya matahari waktu pagi tu pun okay dah. Pemakanan sis pun amik kira jugak. Elakkan makan halia / kunyit. Atau apa apa makanan yang boleh buat kuning lagi buat masa ni. Sebab baby kan menyusu, so apa yang sis makan tu baby pun akan dapat.

1y trước

Sabar tau. Tapi awak kena bertegas. Awak boleh cakap melalui husband awak. Sebab bahaya lah perut baby dah bagi bebukan. Semoga dipermudahkan urusan awak. 🥰

Kerapkan minum susu sahaja. Air buah anggur tiada membantu. Saya baru lepas besalin kuning anak 93 hari pertama. Hari ne cek kuning 73. Rabu last cek. Kalau turun mmg tiada kuning. Tips bnyk kan baby menyusuh sama ada bf / susu fm. Kerap baby berak & kencing cpt la turun kuning.

Sy pun baby kuning,sy n baby darah 0+..tips sy,bg mnum setiap 2-3jam.sy campur bf and susu formula..jgn depend pd susu bdn sbb dulu ank sy prolonged jaundice sbb susu sy..campur je ngn susu formula

1y trước

saya pula bagi susu Frisolac AR. alhamdulillah taik okay xkeras. mmg sis patut tukr sbb anak sis berak teran..kesian dia

Boleh try mandian baby kuning beli kat kedai cina haritu baby saya pon kuning tinggi juga alhamdulillah sekarang dah okey

Beli serum nuraz. Sy guna yg tu hari tu turun mendadak kuning baby

1y trước

Mandikan baby dengan serum tu kena titis dalam air 40-50 titisan. Bagus serum tu sebab ingredient dia buah keranda cina. Buah tu yg bagus untuk baby kuning

boleh lh Cuba bagi minum susu kambing Ori