Sapu minyak angin

Hi mummy. Boleh ke sapu minyak angin di kawasan perut? Xtahan perut kambung campur loya🥲 kandungan baru 5weeks #1stpreggy

12 Các câu trả lời

elakkan sapu apa2 minyak ye terutama sekali di kawasan perut atau pinggang sebab dalam sejarah keluarga saya , arwah nenek saya pernah cerita dia sapu ubat juga lupa apa nama ubat tuh sebab dia sakit pinggang pastu tetiba baby dalam perut meninggal .. huhu kalau boleh elakkan ye jangan sapu2 bahaya ada effect pada baby 😅

Masa sy 6w sllu rasa kembung,sy letak minyak cap kapak tu bahagian atas dekat dengan ulu hati sj,lpas tu masa 7w,sy pegi scan masa tu tanya doc kalau boleh minta ubat utk buang angin..n doc bg ubat utk buang angin..apa2 pun kena tanya doc dlu ya sis,sy pun macam2 hal sy x brani makan @ guna sjak pregnant..

Hi.. elakkan sapu minyak panas kat perut masa awal kehamilan. Cuba sapu pada bahagian bahu tengkuk. Saya masa mabuk awal2 dulu makan kerap even sikit, lpstu sy ada nmpak org suggest krim pilis ummialya utk bantu alahan mabuk. Sy guna yang tu jee. Alhamdulillah ok.

2y trước

saya selalu taro bagian perut minyak kayu putih tak apa ke!

ikut badan jga kot ...sbp msa trmstr first slalu kembung sy sapu la minyak kayu putih tpi sikit ja la...kadang tu sy sapu dkt dada sbp mcm bahagian dada yg banyak angin nak sendawa ja klo xsapu sy muntah..syukur now da second trmstr

xboleh https://chat.whatsapp.com/FePISVxmiCVFZ3Y3DM03L0 Group ini ditubuhkan bertujuan untuk memberi semangat dan berkongsi cerita tentang baby & journey kehamilan 2023 💟 Copy & share bg ramai yg join group 0 sbb baru buat

saya sapu minyak yuyi atau vicks dkt bahagian atas perut je. bukan dkt bwh pusat. tu pon sapu sikit² je. kdg² sapu kt bahagian tepi perut jeee. kembung selalu sye mkn ubat angin or mkn gaviscon.

sy pn mcm tu . kalau dh dah rasa mcm tu , sy mkn yogurt atau mnum yakult . senang sendawa , kentut dan buang air besar trus. lega sikit perut. mkn jgn byk sgt .. mkn sikit tp kerap ..

saya sapu minyak kayu putih je. itu pun saya sapu just bahagian atas perut (bawah breast) dan bahagian tepi² perut membentuk bulatan

jgn sapu di perut, try sapu kat bhgn tulang rusuk. jgn byk sgt ye. 😊 minum air panas lps tu..

Boleh kat perut btl2, jgn kat baby duk tu, tapi jgn bnykkkk