Fully direct breastfeed.

Hello moms. Nak tanya adakah pump susu itu keperluan kalau saya surirumah & fully dbf bayi? #bantujawab #ingintahu #firstmom

18 Các câu trả lời

surirumah yg macam mana tu? kalau jenis yg tkleh duk diam pakai la pump wearable. kalau ambik yg wire, baik direct bf je senang. kalau direct bf, duduk @ baring pastu selak pastu dah settle blh sambung keje. kalau wearable pump, sambil buat keje blh pam, pastu masuk botol blh mtk org lain bagi susu kat anak. tp kena basuh simpan alatan pam botol semua. kalau wire @ manual pump ke, kena duduk diam pam xleh buat keje lain masuk botol. pastu dah bagi anak kena basuh semua parts. sy sdri, dbf je xpam pun sbb leceh la tambah kerja je kena handle ebm. senang dbf. pasal keje rumah, suami banyak tolong. bila mak depan mata anak 24jam setiap hari ni faham2 aje lah mmg tak sama dgn anak yg dihantar ke nursery

saya pun surirumah dan dbf. saya cuma ada milk collector je takde pam. saya bnyak bengkak susu masa dlm pantang dulu sbb baru lagi, saya marmet dan guna milk collector shj. sekarang baby dah 7m, ada bengkak 2/3 gitu je sbb baby taknak minum, dan masa tu kat luar takde bawak milk collector. puas pujuk baby suruh minum. saya tak guna pam sbb takde budget dan saya ni pemalas orgnya. malas nak handle susu ebm, nak cuci pam botol2 semua tu leceh bgi saya. kalau sis bukan mcm saya, boleh je guna pam. ikut keperluan diri dan utk kesenangan diri.

pengalaman nak masuk 4 org ank.. pam susu wajib ade.. sbb kene time bengkak susu merana.. klu bg bby menyusu time bengkak susu.. susu akan laju nanti bby akan tersedak.. sebelah breast lg akan kuar susu dgn sendiri mase mengusu.. klu x nak bazirkan sbelah lg bole pam time mengusukan baby.. susu yg dah pam bole simpan klu xnk bg bby susu dlm botol.. nanti bby dah start mkn bole campurkan susu tu ngan makanan bby so x de lah membazir

3mo trước

parts pam kebanyakannya takde la lama pn. kena ganti.. motor ye la lama

macam tak perlu kalau awak boleh fokus susukan baby bila dia perlu. kecuali kalau nak buat stok untuk whatever reason, then maybe perlu untuk tandem pumping. saya takat ni dapat buat stok sikit2 guna shell milk collector je. kalau bengkak susu seeloknya marmet daripada guna pam, sebab marmet lagi effective untuk keluarkan susu lepas hisapan baby.

Perlu, tapi tak utama. Yg paling utama adalah baby dapat susu badan secukupnya. Kalau lebih and ada masa baru pam lepas feeding / bila baby dh sleep through the night (tu pun kalau awk nak maintain supply). Perlu juga ada stock in case of emergency. Kalau nak keluar berurusan ke apa. Train baby bottle slow2 so dia biasa.

Sy surirumah dan dbf. Belum pernah pump dan mmg takde pump hihi. Just bg anytime bila baby perlu je. Atau rasa penuh sikit terus offer dekat baby. So takde masalah bengkak susu setakat ni. Sbb alert klu rasa full je tanda baby nak susu terus dbf walaupun dia tgh tidur or main.

klau tk nk bby kna nipple confuse better focus 1 je . klau dr awal tk nk dbf bleh beli pam dan bg gna bottle susu trus . if tk nk guna botol and focus fully bf kena rajin mermet . bengkak susu pun kena marmet jgk dulu bru bleh pam . lf pam trus mmng mudah melecet .

sya pn suri rumah pam susu sekali sehari je itu pun utk bgi baby time malam sbb baby banyak nak susu time mlm jadi sya nak elakan dri banyak bergerak time pantang nk jga luka sakit ,klau bnyak bergerak pn lambat baik luka nnti ,jdi kna hati²

Sy surirumah & fully dbf .. ada msa sy perlu juga pump..especially bila susu bengkak & perlu buat kerja lain juga, pump mmg mmbantu.. boleh continue kerja lain smbil pump..tp klu mmg tgh free2 tu blh je marmet

3mo trước

Sy x bgi guna botol & x simpan..sy sekadar pump bgi kurang bengkak je.. susu pump tu sy buang

kalau suri rumah xperlu pam kot... dr apa yg sy selalu tgk pakar penyusuan ckp .kalau pam pun kena mermet jugak utk bagi breast betul2 kosong. jd kita surirumah kena prktis cara mermet yg betul.