Tinggal Rumah Mertua, sya perlukan kata2 semangat 😔

Hi moms! harini sya nak meluah je. Kalau lama2 pendam sya sndiri yg rasa sakit. Berapa hari ni, sya tak dpat nak tido lena. lebih teruk dari sebelum ni sbb asyik tfikir2 je. Sya selalu nangis diam2. Sya dh nak masuk 17mggu. Kalau berlarutan macam ni saya takut akan effect dekat baby. Mungkin sya kena luah jugak. Sya baru kwen tahun ni. tggal di rumah mertua smntara. Sbb mertua jarang ada dkat sini, kerja tmpat lain. Jadi tinggal sya , suami dan adik beradik dia je. Mertua sya jenis control sikit, smua benda suami sya kena byar . Bill, rumah, wifi, barang dapur. wlupun ada adik2 dia dkat sini. ada yg baru start kerja tpi sbb mertua sya ni lebihkan adik dia tu, jadi dia tak hulurkan duit pun. Smua suami sy yg tanggung. Dulu sya kerja sbgai supervisor, gaji ok . smua benda sy nak beli sya dpat beli, sya bnyk travel jalan2 dgn kwan. Mungkin sbb tu mak dia suka kot sbb nmpak sya ni independent. Tpi lepas kwen, sya tpksa bhnti sbb ikut suami. tmbah lagi tgh prgnant dah skarng ni. Jadi skarang bharap dgn suami sya je. Apa yg sy sedih, bila mertua tlalu control . sya stiap sabtu ahad suami slalu bawak jalan2 kluar makan sbb sya agak susah nak makan . mungkin sbb prgnant ni,susah betul nak telan makann. Wlupun mertua tkda dkat rumah tp dia slalu tnya adik ipar saya , apa yg sy dgn suami buat. Jadi dia tahu kami slalu kluar. Suatu hari, dia marah suami sbb spend duit bnyk dkat luar. Dia macam nak marah suami sbb belanja sya bnyk. Pastu tak masak dekat rumah. Masak utk sapa? masak utk adik2 dia yg tggal dkat rumah tu lah. Tapi smua dah besar tau , smua dah umur 20+ . Tu pun harapkan sya jugak utk masakkan utk dorang. wlaupun peti ais rumah kmi tu tak pernah kosong, suami mmg slalu beli barang basah tggal nak masak je baru2 ni Suami sya pernah mintak duit utk beli barang dapur sikit. sikit tau, 100 je. Tu pun utk adik2 dia je, sbb adik dia ramai. sya ni pulak skarang jenis susah nak makan, slalu makan sikit2 je. Jadi slalunya mmg dorang yg paling bnyk habiskan makann dekat rumah. Bila suami mintk, mertua sya marah gila macam salahkan saya. Macam sya penyebab suami jadi kurang duit sedangkan sya tak pernah pun belanja benda mahal2 slama ni cuma makan dekat luar je tau. 😔 Suami nak bawa sya pindah rumah sbb ksiankan sya, sya dgn mual2 nak muntah , pggang sakit, tpi gigih jugak kena masak utk adik2 dia dkat rumah slama ni. Kalau tak nanti ada yg complain, sya jugak yg kena marah mertua. Tpi bila mertua tahu kami nak pindah, lagi lah dia marah. marah teruk sngat, sbb dia kata tu tggjwab suami sya utk tggung smua ni. tggung adik beradik dia, bill , rumah wifi, barang2 makan, belanja semua tu. Tpi mertua sya tu dua2 masih bkerja tau, ada income. Dan SEKALI LAGI MERTUA MACAM NAK CKAP SMUA NI SALAH SAYA 🥺😔 first time sya kena teruk mcm ni, mak ayah sya sndiri tak pernah bkira, tak pernah marah , tak pernah nak salahkan sya macam ni. Skarang hmpir tiap malam, sya nangis . sya kwen tak smpai stahun tapi dah rasa macam ni. Ya Allah sy tk dpat nak tidur 😢 knapa teruk sngat ye. sya ni bukan budak2 lagi sya tak lama lagi masuk 30 dah umur. skarang sya rasa nyesal kwen, nyesal berhenti kerja, nyesal pindah. Tapi sya tak nyesal pregnant ni. Sya cuma rasa nak balik rumah kluarga sya 😔 #sedih #emositakstabil #syanakgiveup

14 Các câu trả lời

Fhm sgt perasaan ni, xtau la smpai bila nk hadap tu. Sy brp tahun dh mcm tu lah. Smpai dh pasrah. Moga ada jln yg terbaik buat sis

pindah je sis. nk gaduh ke apa. lantak. memg kdg kita kena sama naik keras kepala dgn org mcm tu.

apa lagi pindah je la.. toksah dok sekali.. boleh mental dibuatnya.. sis tu pregnant

angkat kaki kluar je...kena tegas x yah layan sgtt