Boleh bagi kata semangat sikit? 🫠

Moms ada tak perasaan bersalah dekat anak bila terpaksa campur susu badan dengan susu formula ? Saya kadang2 kalau time susu kluar sikit, mmg sedih bila nak kena bagi susu formula kat anak🥺 kadang2 terpikir saya mak xbaik ke bagi susu formula kat anak. Boleh ke bg kata2 semangat sikit sbb kadang2 mmg sedih sampai susu badan drop😢Btw sy dulu df tp lepas baby just mnum sikit je n bnyk main time df, sy tukar kepada pump susu n bagi dalam botol sbb boleh tahu berapa oz dia mnum. #firstbaby #pantangday28

6 Các câu trả lời

situasi lebih kurang je kite sis. sy alami bengkak susu. baby x reti hisap susu bdn. last2 sy pump susu je untuk bagi baby minum. doc suh marmet tp ambil masa pula. kasian tgk anak sendiri klu da lapar. susu formula pun sy ada bagi juga klu x cukup. jadi sis, sis bukan seorg cm ni taw. think positive. kite as mum, mmg sanggup buat apa sahaja demi anak. kena kuat demi anak! 😌

Tidak. Saya sangat seronok bila dapat mix bf dan fm. Umur setahun dah fikir dan usaha nak wean off. Mungkin sebab saya dan adik beradik dibesarkan dengan FM sebab ibu saya tiada susu badan. Dan alhamdulillah kami adik beradik, sihat dan berjaya masing2. Saya faham susu ibu susu yang terbaik. Tapi kalau tak dapat nak beri bukan bermakna kita ini ibu yang gagal.

1. jgn rasa down. takde ibu taknak yg terbaik utk anak dia. 2. anak main² tu mungkin posisi dia menyusu tu tak selesa. sebab my son pun mcm tu. ada certain position yg buat dia tak boleh nak latch betul². so dia akan hisap lepas hisap lepas 3. jumlah hisapan anak ≠ jumlah kita pam. suction dari mulut anak tu lagi power.

Bagi saya tak perlu rasa bersalah walau org kiri kanan ckp itu ini. Jgn nampakkan diri tu lemah sebagai mak. Buat dang je sebab kalau rasa bersalah mula lah kita rasa stress nk besarkan anak. Dlm dunia ni mmg ada je yg nk buat kita down. Saya sejenis kental, asalkan anak saya kenyang pun dah cukup bagi saya

Jangan down! Kena fikir positif, fikir nak susu flow untuk baby. Sebab otak akan menghasilkan susu bila kita fikir positif…jgn sedih ye mommy!

Xsalah pn sis bg formula or bf.. bg formula / bf due2 mak yg baik..