5 weeks

Hi mommys, awal2 pregnant ni boleh naik kapal x? Im 5 weeks now.

37 Các câu trả lời

Hi mommies, I baru 5 weeks pregnant and first preggy experience, baru sgt buat upt pagi ni & dlm masa trdekat ada bersama suami.. tak pe ke? sbb harini rasa xselesa dkt bahagian rahim mcm nak senggugut mcm tu.. saya try seluk keluar mcm darah sikit.. mcm mana ye? saya call a few clinics nak check, semua suruh dtg minggu ke 8 sbb skrg xnmpk lagi katanya.. risau jgk sbb ada bersama dlm masa terdekat

2y trước

awal pregnancy tak boleh bersama suami sebab air mani tu bahaya untuk kandungan...utk yg nurse pernah pesan dulu.

For early triemster, Kapal terbang is okay (jika risau better jumpa doctor) sbb lain body lain tolerancy. ☺️ Kapal boat / cruise / yacht, the risk is higher and not advisable when you’re pregnant. Sbb kapal atas air sentiasa ada movement. And some policies doesnt allow you to sail at certain weeks. Ada jugak terpaksa fly/sail atas kerja will need to address their concern to the doctor (some may need doctor’s letter and undergo checkups) Semoga dipermudahkn ♥️

Ada wife kawan husband, pregnant tak silap belum 12w... Ikut je g turkey dgn tenang flight 13jam (sy pulak baru lepas sebulan gugur) 😅 dah la awal2 pregnant tu dia mcm ada bleeding.. Now rasa dh 5months. Kalau mmg rahim kuat, InshaAllah ok je tu tp better refer doc dulu sebenarnya.

2y trước

ada ubat kuatkan rahim sahaja

Sy pun 5weeks dah . Next month nk naik flight tkthu lh brpe minggu nnti . Agk² boleh jgk ke naik flight ? Sy risau jdi lain kt bby 😢 . Flight ke kl . Nk cancel tkboleh . Husb nk kena pi sna appointment kje 😢

2y trước

boleh je .. doa yg baik2.. jga dri.. pernah naik flight bru 10/52 .. buat mcm biasa je . klu risau stress lagi jdi bnda x elok.. so enjoy ur trip.. n doa flight x delay lama2 masa nk landing tu

masa saya baru 4/5 weeks saya x tahu saya pregnant, saya naik laut kt sabah dengan kwn2z kapal terhentak kuat betul sebab air & angin. balik tu check, positif hee alhamdulillah

3y trước

Alhamdulilah

Sy baru je balik dari pulau redang. Fikir nak beecuti puas2 sebelum cuba buat IUI, tiba masa nak bercuti preiod tak datang 2 hari. Ingatkan cuma lambat, setiap hari pergi snorkeling naik bot. Alhamdulillah tak ada apa. Baru 5w skrg.

sy mmg tpksa naik kapal hari-2 sbb mengajar dipulau. alhamdulillah setakat ni okay ja semua. doakan sy dan baby sentiasa kuat mengharungi perjalanan yang panjang ni 🥹🥰

Sy baru masuk 5 weeks.. Mgu dpn terpaksa ikut hasben jalan darat ke tawau atas urusan kerja. Sebab di rumah takde orang boleh temankan. Perjalanan dalam 9/10 jam.. Ok ka? Takde masalah ka?

sy dah ade pengalaman. utk awl lebih baik tak payah naik. or travel jauh2. sy dulu naik flight. smpai je penang mmg bleeding yg terlalu byk darah. dan refer hsptl. mmg dah xde baby.

haii mommy.. normal ke 5 weeks ada keluar kuning² n bkn fresh blood? klu dkt pad xde pun.. bila korek ada.. boleh ke korek? maaf ayat terabur.. 😅 ank first ni

2y trước

sy ada jgk klua cmni msa 5w1d..rsa mcm xselesa kt bwh..rasa cm berair..try check kt pad xda..sy try korek ada mcm wrna coklat cair..trus p klnk..sbb tkt jd spotting ke kn..dr ckp xda apa..n sehari tu je klua cm tu..dlm msa 2 jam..dr bg ubt kuat rahim..