Kurang sarapan

Hi mommy2. Anak sy skrg setahun 2 bulan. Tapi dia kurang minat sarapan berat. Dia bangun pukul 6-7 camtu sy bagi susu dulu dlm 5oz. Last susu malam pukul 9. Sbb sy bg susu tu ke dia tak minat sarapan berat ye? Dia cuma makan cekodo/lempeng je. Kalau buat yg berat2 dia tanak. Adakah sy patut bagi dia makan dulu baru susu? Sy bg susu tu sbb kesian dia nak tunggu sy masak breakfast takut dah lapar 🤔

5 Các câu trả lời

Bagi saya okay dah tu awak buat cekodok atau lempeng. Tapi awak cuba olah bahan2 tu supaya jadi complete meal. Contoh awak boleh buat cucur ayam+sayur. Pun dah complete sebab ada karbohidrat melalui tepung, ada protein daripada ayam, kalau awak bancuh dengan telur juga pun ada protein, ada fibre daripada sayur, lemak daripada minyak atau butter. Tapi kalau awak nak bagi makan dulu baru susu pun boleh. Contoh awak nak buat nasi goreng untuk anak. Awak prep bahan2 malam tu. Esoknya boleh terus masak. Jadi tak lama pun. Macam saya dalam masa 10min dah boleh siap nasi goreng untuk anak. Mommy just perlu try and error which routine is the best for you. 🌹

8mo trước

tq mommy!!

Ya, sebab dah kenyang dengan susu. Kalau nak biasakan dengan routine breakfast, offer makan dulu, baru susu. Jika anak ada masalah kbb (kurang berat badan), disarankan create routine dan apply it daily. Ada breakfast, lunch, dinner dan snacking.

8mo trước

berat dia masih ok. tapi dah tak tembam sgt sbb aktif lepas tu kdg2 demam sbb nak tumbuh gigi. jadi sy nak kerapkan dia makan/snacking. tp dia tidur lama juga jd sy taktau nak tambah kekerapan tu bila 😅

bagi sy okay je.. anak sy 3thn sampai sekarang dh terbiasa pagi2 bangun mesti susu dulu. InsyaAllah seiring pertambahan usia dgn sendirinya dia berselera nk mkn mcm org dewasa

8mo trước

elok dh bykkan waktu snacking utk kurangkan susu. Selang 2,3 jam skali bg lah something biskut ke apa sbb nnty lapar dia cuma fikir nak susu je 🤭

xjuga. ank sy pmpuan 1y5m bngun pagi 7-8am mmg bg susu 5oz dlu. dlm sejam lpstu mkn nasi grg/mihun sesenduk. kdg ada hari nk lempeng, nk cucur..sy selang seli.

8mo trước

klu tido siang rutin ank 10-12pm, 3-4pm. tapi bila dia bngun, mmg cari mknan dlu. kiranya klu tgh hari tu, lunch terus, ptg tu snacking

susu tu dah jd mcm snack je, kena utamakan makanan