Anak kerap demam

Hi mommy2. Ada tak anak2 yg kerap demam. Anak sy dari 7 bulan sampai 9 bulan ni kerap sgt demam dan selsema. Sy hantar pengasuh, nurse kata normal sbb kat pengasuh tu ramai budak kan. Ada ke apa2 tips nak naikkan immune baby? Kesian dia kerap sgt demamnya 🥲🥲

3 Các câu trả lời

saya pun camni juga anak kerap demam..pengasuh mmg jaga byk budak tapi rupanya bukan salah budak2 tu pun..diri saya sendiri rupanya, rupa2nya sy bawa kuman dari tempat kerja pastu terus ambil peluk cium anak.. bila saya praktis balik kerja mandi dulu baru ambil anak, Alhamdulillah anak kurang demam.. tapi sy difahamkan fasa membesar ni anak kerap demam pun normal sebab anak baru nak kenal kuman,tu salah satu cara kuatkan imuniti masa akan dtg,lagi satu boleh grounding anak..cth bawak p taman biar dia main rumput, pijak tanah,pasir,main alam sekitar pastu tengok org2 besar main mainan di taman..sbb grounding pun boleh kuatkan imuniti anak..saya pun skrg walaupun bukan tiap hari bawa anak p taman tapi bila kelapangan saya bawa p..berkesan juga kurang demam

1y trước

kan.. Alhamdulillah

Anak saya 5 tahun. Dari baby sangat jarang sakit sebab memang duk rumah je dengan saya. Tahun ni start sekolah, 2 minggu sekolah, seminggu cuti. Sama la kerap demam selsema batuk sampai entah berapa kali dah warded. Sampai kena buat procedure sedut hingus dari telinga dan hidung. Sebab telinga dia dah start tak dengar. Jumpa ent dr tengok belakang telinga dia dah penuh air bertakung sebab kerap selsema. Saya pun puas la try and error bagi vitamin, madu, macam2 lagi lah. Tetap sama. Tiap bulan macam acara wajib selsema tu 🙃

1y trước

Betul. Saya sedut pun jangkit sekali 😂 saya semua vaksin2 tambahan dah amekkan untuk anak. 2018 pneumococcal belum free. Gigih gi swasta cucukkan anak. 1 dose rm300++ ada 4 dose. Pastu tiap tahun cucuk influenza. Memang betul. Sangat kerap tak sihat sekarang. Lagi la saya ada baby 9 bulan. Memang berjangkit sekali tiap kali kakak dia tak sihat. Siap dah asing bilik pun boleh jangkit. 🥲 benda tak pernah ada kesudahan. Anak 1st tak sihat, pastu jangkit baby, pastu saya & husband duk sedut2 hingus baby, dah dedua jangkit sekali. Pastu baruuu baik semua, ehh kakak bawa balik penyakit semula. Haaa ulanggg la sampai bang jamil mampus 😂😂

1y trước

tq sis 😊