Ibu mengandung ada eczema

Hi mommy's semua, saya nak tanya, kat sini ada ke masa mengandung eczema teruk? Ada ubat yg boleh suggest tak? Merana nya gatal-gatal dia ..... #bantujawab #SeriusTanya

9 Các câu trả lời

time gatal tuam bahagian gatal dgn ais. lepas tu beli mosturiser dr farmasi. kk mmg xda bg krim mosturiser. tanya pharmacist yg mana sesuai utk org pregnant. sapu mosturiser tu pg mlm everyday, jgn tinggal. sbb saya bila skip beberapa hari dia start gatal blk.. mmg kna pakai mosturiser je memanjang ni, smpai bersalin la kot. lps ok sikit gatal, sy xbli dah mosturiser tu sbb mahal.. sy sapu myk zaitun je.. alhamdulillah maintain dr sy 22 week start gatal smpai skrg 28 week dah xgatal... yg dlm gmbr ni mosturiser yg sy pakai sapu kt breast sapu kat perut tu semua tmpat yg gatal la.. tp xsemestinya perlu brand ni.. mana2 brand pon ok as long dia mosturiser... (dr kulit la yg bgtau sy gtu..)

2mo trước

oh faham², Sy ikhtiar la jugak sis, terima kasih sis membantu Yee 🥺

Saya eczema teruk sangat2 sampaikan keluar air bisa . Jadi merenehh jaa sakit bila melekat dengan apa2 . Pakai la apa2 ubat tetap tak jalan . Last guna ubat hos or kk cuma lega sikit lepas tu jadi balik . Masuk 7 bulan lagi teruk kaki . Dah la 2 2 belah kaki kena dari hujung jari sampai lutut jenuh tahan gatai . Ni anak dah 5 bulan tapi masih ada kesan diaa . Eczema ni susah hilang

2mo trước

Itu la doc ad bagi tau bahaya pakai . . Lpas tu dia cuba bagi ubat yang steroid 1% . . Ubat tu saja yang ok . . Pakai ubat tu kering lpas tu jdi . . Kena pakai jaa tkmau rasa gatal . . Sy pakai smpai laa lahir baby . .

beli lotion sen-c-tiv brand ni &clay relief ..ank saya pkai ni eczema mkin ok..sapu clay dulu then lotion..free steroid slmt utk ibu mngndung pkai juga.Klau perlu tukar sabun mndi ,beli sekali sabun dia "honey milk" brand olive honey ni jgk..sbun kurg buih ssuai utk kulit yg ad eczema

2mo trước

dekat tiktok dn shopee ad jual

sye! stat 2nd trimester stat.. msuk 3rd trimester mkin mnjadi2 plak.. unfortunately for my case, memg xde ubat.. gne krim kk x jln, peg klinik swasta pun sme jgak.. buat hbes duit je.. sabar je la smpi hbes bsalin bru kulit ok.. masalah hormon kte nye

2mo trước

okay sis tenkiuúu bagi support and membantu jawab sis, ❤️

sye sblom kawen xdek eczema. tp sejak pregnant anak sulung tba2 ada, paling teruk dkt kaki. letak ubat apa2 pun skjap je, lpstu jadi balik. mmg bnyk parut kat kaki. mmg tahan je smpai la lps bersalin dh berkurang sikit gatal2 nya.

puan dh jumpa doc pakar kulit? nnti doc akn chck dan bg krim yg sesuai tuk rawat..nk2 eczema ada byk jnis tak semua ubat orglain guna pakai sesuai dgn kes eczema kita..mg puan cpt sembuh dan dpmudahkan segalanya Allahuma aamiin

2mo trước

pernah dulu sebelum kahwin, lama dah, tp tu la skrg lain mcm eczema nya... hm baik² nanti Sy cuba check semula la dengan pakar kulit kan hmm 😟

Sy dulu ruam naik teruk kt perut smpai kaki. Mmg gatal kaw2. Jumpa pakar kulit. Dia just boleh bg krim yg minor je. Sbb kita pregnant kan. Mcm calamine cream n lotion.

saya pun kena kali ni. saya guna sooth cream balm najlaa baru lega gatal²

2mo trước

baik sis, terima kasih yee sis membantu saya 🥺

Awak,sye beli krim dkt kedai cina.. sye pun kena

2mo trước

Ikhtiar wak,sye beli krim kat farmasi semua tk jalan,kk bg pun tak jalan.. sye tunjuk dkt kedai ubat cina tu kulit sye.. dia sugest lah krim tu.. stkt ni sye pakai oky.. cuma ada parut