Susu setiap 1jam

Hi mommy.. nak tanyaa pendapat.. Baby sy 2bulan sebelum ni dia minum susu formula. Slowly sy campur susu badan.. sbb nak bagi fully Bf . Normal ke baby sy menyusu badan 1jam sekali? Tapi dia minum 10 min je. Pastu dia tido. Tapii sy Masih bagi FM setiap 3jam. Sbb sy risau susu sy tak cukup(Sbb sebelum ni susu drop) Macam mana kite nak tahu susu badan kite cukup untuk baby? #ingintahu #firstmom #firstbaby #bantusharing

5 Các câu trả lời

normal sejam skali . kalau time dia berjaga,pon sejam skali ke mnyusu? kalau sejam skali walaupun berjaga sama mcm anak sy .anak sy dulu pon jenis cluster feeding. smpailah umur 4 bulan lebih. senang ingt jdual nyusu dia. lepas 4 bulan xmau dah. ikut demand dia. kadang 2 sejam stengh bru nk. kadang 2 jam. ni dah 6 bulan lebih,btul2 ikut dia😂 kalau offer kadang2 diuwerk kan. tp berat mmg naik 600-800g sbulan. sbb kerap mnyusu. nk tau susu kita cukup atau x, tengok berak kencing dia. shari kne ada pampers full bsah. berak pon kne ada penuh shari tu. anak sy berak mcm skrg ni 2 tahi full pampers. yg lebih kadang tahi kentut. kalau kencing full pagi bangun tidur. atau 3 jam. walaupon bru tukar pampers. tp kalau skali dia nk kncing bnyak,full jugak. mcm sy masa dia nyusu tu boleh rasa breast full kosong then full balik. rasa kebas. dan dia mneguk masa mnyusu tu. kalau dia hisap kosong,tengok pipi nyonyot2 je. pernah jugak sy saje pam nk tengok brapa bnyak air susu kluar time breast tengh full. bnyak jugak. haa sy tengok dri segi tu ..lpastu monitor berat dia tiap bulan masa checkup. kalau naik cntik,berak kencing ok, inshaAllah cukup. lgi 1 kita rangsang hormon pon boleh. belai bby. pandang bby masa kita tengh mnyusu tu.

bila bby lps menyusu xde meragam menangis. kencing berak ok mkna nya susu kite cukup je utk dia. normal je bby menyusu 1jam sekali. nk2 lgi kalau die mnum sikit. mcm sye ank kalau mnum 1oz. mmg sejam sekali die menyusu. ade mse die akn mnum 3oz ade mse akn mnum 4oz ke 5oz. so ikut je demand baby. kalau nak bagi fully breastfeeding, stop kn susu fm. sebenarnya susu kite semua cukup je ikut demand baby. kite je risau. pdhl cukupp. just set kn mind kite je. sye epmom. kekdg ade je susu drop. so bile pump dpt sikit tu sye selalu ckp, insyaallah ckup susu ni utk ank aku. even dpt 2oz ke 3oz sekali pump which is krg dari selalu. mmg ckup pon selalu, ngam2 je die mnum. habis je pump selalu sye terus pg mkn nasik. or mkn nasik dlu sblm pump. nnti susu ade balik lps 2 ke 3jam.

normal sbb susu badan mudah hadam, kalau boleh cuba paksa menyusu lama sikit. kadang2 baby yang dah pandai latch takperlu masa yang lama utk menyusu. boleh cuba angkat goyang breast awak sebelum menyusu dan selepas menyusu. Saya buat mcmni nak cek susu ada tak bekurangan. kalau susu ada dihisap, breast jadi lembik dan ringan. Kalau nak meriahkan susu, pam setiap 2-3 jam konsisten dlm sehari dua comfirm meriah. lepas baby menyusu boleh pam. stop minum fm takut bby kenyang dan taknak dah bf

bby ok xmerengek lebih2 Tu Okla sis

kalau xmeragam ok la tu