Tolong sye pasal gdm mommy ii

Mommy ii tdi sye dpt call dri klinik yg result air gula saya tk normal and saya ada kencing manis so gdm sye sangkut ,mommy ii please suggest makanan or any ubat boleh cantikkan balik gdm sye isnin ni kena buat bsp #firstbaby #firstmom #pleasehelp 🥲

2 Các câu trả lời

Pngalman saya mase ank 1st, lps minum air gula result 10.4, mula2 2mgu skali bsp . Nk cntik bacaan jage mkn. no manis².. no goreng² mcm nasi grg mee goreng . Bacaan sy cntik if sy mkn nasi putih 1 stgh senduk + lauk² & air msk.. Sepnjg ari air msk . Bila bacaan cntik bsp jd sebln skali cuma buat mase dkt² nk tca kk tu.. Sy pernah mkn nasi grg lps 2 jam bacaan naik ke 8.. Itu yg takut tu nk mkn goreng².. Bkn tak leh mkn langsung.. boleh je tp jgn kerap, elakkan mkn klu da nk dkt2 waktu buat bsp.. Nk bacaan cntik sehari sebelum bsp da control makan.. (ni sy selepas preggy anak ke2 lps 7thn dr kes atas tu) Jika bsp sis gagal(kerap merah je bacaan) doc akan start kan sis ubat kencing manis, biasa doc start dgn stgh biji, sebiji , dan dua biji.. Klu mkn sebiji tu bacaan da cntik smpai habis pregnant la sebiji je mkn ubat kencing manis.. Tapi klu bacaan masih xcntik turun naik ada potensi kene start insulin.. Saya skrg GDM 2 biji pil.. bacaan cantik, cuma seksa bila smpai sangkut GDM ni kene ke kk 2 minggu sekali, kene buat bsp 2minggu sekali. Kene refer ke hspt pakar sebulan skali sbb buku pink label kuning.. Nurse home visit sebulan sekali. Nasib saya x kerja. Klu saya kerja mau saya stress.. Jadi nasihat sya selagi boleh control mkn, control la.. Cut air manis, dessert².. seminggu skali teringin tu xpe. Saya jgk tgh berjaga² bacaan bsp supaya x kene insulin.. Oh lg satu standby mesin cek gula sendiri.. Makesure beli dr farmasi ye jgn dr shopee nnti x valid bacaan.. Cth jenama popular dr farmasi cth mcm Onetouch, Glucosure Autocode.. Lps 2 jam mkn boleh test sendiri cek sama ada bacaan cntik ke x.. Bacaan pertama waktu pg mesti bawah dr 5.3, dan bacaan 2 jam selepas makan mesti bawah dr 6.7.. Klu terlebih nnti makna nya merah la bacaan bsp sis.. Maaf pnjg berceloteh..

2y trước

Terima kasih sis bermanfaat walaupun sis berceloteh sis punya tips sye akan ikut sampai gdm saye lawa 😭terima kasih byk ii tau sis semoga sis dan keluarga dimurahkan rezeki yg melimpah ruah😭❤️

Bila sekali dh sangkut, akn kekal smpai bsalin. Apa yg blh buat cuma control makan/minum sahaja. Klu on ubat, kena mkn ubt yg kk beri.