GBS SELEPAS BERSALIN

Hi mommies, Sy nk tnye, ade ke mommies2 kt sini yg dpt tahu ade gbs lps bersalin? tibe2 lps bersalin baby sngkut gbs, ade tak penglmn mcm ni? Mse mengandung tk de symptoms gbs pun. Just keputihan je n tk bau, gatal etc.. mcm mana dr detect kt baby ya? Risko ke kt baby? Sy risau kalau jdi apa2 kt baby.. sbb sy ad bgitau nurse psl keputihn. Tpi dia kata normal je sbb tk gatal n bau. Tpi bila sy bce2 ade je gbs tk de symptoms. Mcm mana yaa, sy dh 38w.. mkin kerap pulak keputihn ni keluar😭baby kene warded ke kalau sngkut gbs😭 mcm mana kalau dr pon tk dpt detect kt baby n lmbt on antibiotics.. risaunyaaaa😭 Kalau mommies ade pengalamn mcm sy tolong share please🙏sy nk tau texture nya mcm mana. Sme tk mcm sy. Btul ke ni gbs. Thank youu. #bantujawab #SeriusTanya #ingintahu #firstmom

GBS SELEPAS BERSALIN
19 Các câu trả lời

Gbs ni kalau tak bernasib baik bila infect kt baby boleh sampai lahir tak sempurna or berlaku kematian. saya pernah baca experience kt group KKM preggy moms facebook tu dia check gbs negative time 33w kot tp pastu dia saja check lg 38w baru tau ada gbs tp tak sempat on antibiotik or lambat ke apa tak ingat then anak dia lahir banyak komplikasi yg menyebabkan kecacatan. Doctor pulak last2 bgtau sbb gbs & katanya normal kalau awal2 check takde pastu tiba2 ada. Yg komen pun ramai bgtau check kt gov negative pastu g swasta positive. Ada juga yg gbs tp lambat on antibiotics (pecah ketuban dulu) tp anak okay tak kena tahan ward. Doa yg baik2 mom. My pov terus terang saja dgn nurse discharge makin banyak, color pun kuning dah tu. Mmg ada org yg takde symptoms pun or discharge dia putih biasa tak gatal tp end up ada gbs sbb gynae pernah bgtau saya kdg benda tu berkumpul kt pintu rahim bila swab baru tahu banyak keputihan dlm tu

pengalaman saya, kalau kat KKIA selalunya akan cek urine kan ada bacaan tak cantik, situ boleh detect kita ada keputihan ke tak. then memg betul pun sbb keputihan saya agak teruk, gatal, warna hijau tp takde bau sbb kerap tukar panty. then pergi swab kat swasta sbb nk result cepat, result candida je, kiranya jangkitan kulat takde gbs pun. Dr bg ubat insert bawah then okay dh, keputihan sy dh berkurang. sbnrnya sebelum sy buat swab tu dr dh bg ubat insert bwh tu dh plus ada bg utk 6 hari punya then sama juga,mgkin masa tu first time buat jd tak masukkan betul2 bwh tu 😂, then latest ni bru masuk betul2 then bru keputihan jd warna kuning ke arah putih dan berkurang dh.

5d trước

@Anon, yeah not for our case I guess🤭

klu ada kputihan wlupn tak teruk kne buat vgina swab dkt kk, nt akn kuar result ada gbs or tak... klu +ve gbs, sblm bsalin kne inform doktr n nurse yg awk ada gbs sbb kne on antibiotik.. trutma klu dh pecah air ktuban terus sgera ke hospital utk on antibiotik.. jgn blegah.. yg ada gbs +ve kne siap sedia smua kprluan awl... klu baby terkne kuman tu, biasa kne on antibiotik 5 hari... tp bila ibu sdh dpt antibiotik risiko bby tkne tu kurang la sikit, brbanding ibu yg x on antibiotik..

pergi kk tempat awak diorang akan buat swab, dari swab tersebut baru boleh tau sangkut gbs ke x, kalau sngkut nt msa nk beranak akan on antibiotic dkt ibu 4 jam sekali, start dri warded smpai la saat nk beranakk.., pngalaman saya gbs sngkut dpt tau bila 33 weeks baby kerap mngeras, trus doktor swab bawah dan sahkan ada gbs, in sha allah xder pape, just baby kena tahan nicu lps beranak sbb nak pantau baby tu sngkut ke x.. just sharing pengalaman saye

Saya masa pregnant takde masalah keputihan. Memg tak buat gbs test la kan. Sbb takde simptom langsung. Pastu baby pun keluar. Tp masuk nicu terus sbb dia tak aktif. Tak nangis la maksudnya. Baby ditidurkan 6 minit je lpas tu dah dpt bernafas sendiri. Hari ke 6 baru balik rumah. Utk next pregnancy, dktor pakar o&g minta sy buat gbs test sbb utk langkah berjaga2 sbb tktahu knpe baby tak aktif masa lahir. Takut ada kaitan

Saya pon macam awak , bnyk keputihan ( mcm gmbr sis ) tapi tiada gatal and bau . Masa 37weeks saya ckp dkt nurse keputihan makin bnyk and bertukar warna then dorang decide buat swab . Saya dpt tau ada + Gbs masa 38weeks6dy .

seeloknye klau sis blh pergi klinik n swab utk confirmkn yg sis mmg ad gbs or hnya keputihan biase. klau dpt detect sblm bersalin, atleast ad precaution dgn antibiotik. insyaAllah baby pn blh terlepas dr terkena jangkitan

Hi keputihan saya lagi teruk sampai warna kuning seakan hijau, dr amik sample kat bawah takde gbs pun tapi candida. Makan ubat settle keputihan cuma kadang keluar jgk sbb kita pregnant

Just request HVS from your doctor. GBS ni takde symptoms. But gynae I ada pesan if keputihan tu bertukar warna, bertukar tekstur, berbau, gatal, sakit. Terus inform your doctor.

sy bru 20wks.. keputihan ad tp sikit n jrg2 je. sme la xde symptom mscm gtl or berbau. tp sbb risau, pergi klinik swasta utk swab. n sangkut gbs positive. skrg tgh on antibiotik

22h trước

Guna speculum and swab