Nak minta pandangan

Hi mommies, Saya nak minta pendapat. Sekarang tgh pregnant 8 months. Dan saya single mother. Lately, bila pegi check up kk, my blood makin tinggi dan baby pun kurang gerak. Saya fikir punca dari kerja. Sebab mmg terbeban gila dgn kerja. Perlu ka saya resign? Atau ada idea yg dpt membantu saya yg dlm dilema ni😭

7 Các câu trả lời

Sis kena banyak bertenang dan cuba kawal tekanan. memang tak elok kalau banyak stress masa mengandung. Sama mcm situasi sy masa mengandung anak 1st. terlalu stress dgn kerja dan ulang alik ofis rumah jauh. memang beri kesan kat baby. Cuba sis power nap masa lunch hour atau pun keluar pergi mana2 cuci mata masa lunch hour tu. Kalau rasa stress penat sgt mohon je cuti sehari dua. Kalau kebetulan masa tu ada appointment checkup dgn nurse, boleh je minta nurse buat surat time off 😊

dah dekat tarikh bersalin tu sis. cuba try apply cuti bersalin awal. gov pun benarkan kalau penjawat awam perlukan awal cuti bersalin. cuma ada syarat²nya la. kalau sis di swasta, mestilah lagi boleh dengan budi bicara boss. yang penting boss kena faham. InsyaAllah boss pun manusia juga macam kita. ada perikemanusiaan. InsyaAllah sis banyakkan berdoa, doa orang sedang mengandung ni makbul. Biiznillah.

4mo trước

Dah lama angkat kaki huhu baca balik komen sis

sis kalau resign, ada back up plan tak? nak tanggung baby lagi nanti, bukan senang kalau tak ada income. maybe instead of resign, sis cuba minta maternity leave awal, then kalau perlu, nanti minta extend cuti tanpa gaji for few weeks/months? moga Allah mudahkan urusan murahkan rezeki sis & baby ya 🤍

Skrg kan dah maternity leave 3 bulan. Baik awak cuti awal tunggu bersalin. Lepas bersalin ada 2 bulan lagi untk jaga baby. Dulu maternity leave pun 2 bulan jer … skrg 3 bulan bolehlah ambik cuti awal sikit. Sy dulu 2 minggu b4 dur dah ambik cuti. Takut jugak terberanak awal kat opis menyusahkan colleague pulak kang …

4mo trước

awak keje gov boleh la

Sis kte sendiri yg mampu ubah sis sis cuba tenangkan diri buat benda sis suka mudah2han sumenya ok bsenam yg simple2,jln kaki kt mall ke,dgr muzik,karoke ke,doa luah sume dekat tuhan cfrm lega

klu sis resign kewangan ok x? kena ade backup utk beberapa bln slepas bsalin nant.. sye x berada di situasi awak, tp awak da 8 bln sikit je lg nk bsalin.. klu awak mampu btahan that should be better..

sis kalau ada kewangan kukuh tkpe,sbb awk single mom nnti bersalin lgi byk pakai duit ,better ambik cuti awal atau pun mcm komen2 disini rehat sehari dua utk release kan tension