First mom yg ingin tahu

Hi mommies,nk tanya mommy semua ada yg amalkan pakai barut dkt baby tak? Kalau ada kenpa ya? Saya baby umur sebulan dh tak pakaikan barut dah,ruam kt dada lagi satu saya rasa leceh jenis yg bertali tu semua.saya fikir barut tk penting pun tapi mak mentua n akk ipar suruh pakaikan barut elak kembung. Kembung kalau nak kembung je,bukan barut kan?

9 Các câu trả lời

baby sy pkai dlm 2 mnggu je. lpastu x pakaikan dah.sy mls😆 plus leceh nnti dlm brapa jam barut tu naik ke atas.nak betulkan kena bukak tali balik.ada masa bkesan kat kulit baby tali barut tu.kesian tngok terus sy xpkaikan.sy buat xtahu je kalau dorg bunyi..my baby my rules😁😉.stakat ni anak xada kembung atau meragam lansung bila x pakai barut..

Barut tu pakai utk protect tali pusat yg belum tercabut je sebenarnya. Saya ada tnya nurse dorg cakap camtu. Pastu kalau nak pakai or taknak pakai pun tak apa takde masalah pun. Saya pakai dlm pantang je lepas tu malas eh selalu naik keatas je pastu tinggal kesan tali. Kesian pulak baby

sy baby masuk 2 bulan dh stop pakai barut sbb ada ruam dekat perut dia bila pakai. akak ipar sampai tegur knp tak pakaikan barut, perut baby sampai senget sebelah dah? sy tak peduli sbb sy pentingkan keselesaan baby sy. mana ada perut senget. lucu plak dgr.

saya setuju. tu cara org dulu sebenarnya. bagi saya tak penting pun. baby pun takde kembung pun bila tak pakaikan barut. kembung punca dari tertelan susu yg ada angin dan kurang sendawa/kentut. kerapkan buat senaman baby, urut perut, sendawakan dia

Baby saya tak pakai langsung sejak lahir sampai sekarang dah 3 bulan. Alhamdulillah takda kembung perut ke apa. Letak minyak telon @ krim berangin setiap kali lepas tukar pampers. Urut perut & exercise kan je. Takda masalah pun.

2y trước

sama laa..xpakai pon barut.tmbah kalau waktu siang panas,dgn bedung lagi..nak elak kembung , tiap kali tukar Pampers sapu telon

saya tak pakaikan barut pun. kalau ada jumpa mertua atau mak suruh baru saya pakaikan. kalau tak free free je. bedung pun sama 😝

anak saya tak pernah pakai dari day1. both anak. sy tak suka benda serabut ni, rimas 😂

Bby sy pakai barut kalau mak yg kemaskan, kalau sy yg kemaskan baby mmg tak hihi

Saya pakaikan 3 minggu je. Panas baby cian dia