ANAK 1 TAHUN 5BULAN MERAGAM/MENGAMUK

Hi mommies. Lately ni kan, anak saya Sekarang mengamuk tak ingat dunia da rasanya. Dia demam haritu, sabtu Baru2 ni baru elok. Tapi tula, saya perasan lepas demam tu, memang mengamuk dia tak boleh bawak bincang. Hari esok tu, dari pagi sampai ke malam dia mngamuk, puas pujuk. Tapi tak jadi. Saya fikir kot dia menantu, tak cukup tidur. Bila da bagi tidur, nak letak kat katil, terus dia mngamuk lagi. Stress saya, sebab dia menangis, tapi air mata tak berapa nk keluar. Jerit nyaring je lebih. Ada je tetiba saya naik suara kat dia, sebab da mati akal nak buat apa. Bawak kluar pun da. Sampaikan saya tak sempat layan abg dia pula. Kalau kata nak tumbuh gigi, ada logik juga. Sebab saya mcm perasan ada gigi baru nk kluar. Tapi, sebelum ni, dia tak macam tu pun. Sampai Sekarang, nak bdakap je dengan saya. Sampai saya tak boleh nak buat apa. Ada ke mommies yang anak nya mcm ni juga? Boleh share mcm mana nak handle.

1 Trả lời

Pengalaman saya, anak saya jarang sangat demam atau tak sihat. Tapi situasi yang awak tengah hadap ni, 2x saya dah kena. Memang memerlukan kesabaran yang tinggi. Dia jadi macam tu betul2 lepas dia baik demam. Clingy, cranky. Taknak makan, semua serba tak kena. Nak tidur atas lengan, peluk 24/7. Sikit2 nangis, ngamuk. Buat kerja apa pun takboleh, salah sikit pun takboleh. Dia marah2. Kena pujuk2. Saya pujuk je, tapi ada masa saya firm, walaupun dia nangis2. Saya perhati anak saya, dalam masa lebih kurang seminggu baru dia back to normal, ceria macam biasa. Insya-Allah, lama lama okay tu. Baru baik demam kan, ambik masa nak recharge energy dan mood semula. Sabar ya. 💪🏻

2mo trước

Haiyo. Betul2. Dia tak nak makan apa semua. Main pun mcm nak taknak je. Terima kasih awak sbb share experience juga❤️❤️