PREGNANT atau X ye?

hi mommies2.. sy skrg sedang keliru.. raye ketiga ritu sy dtg piriet x mcm salu.. ary prtama n kedua kluar darah coklat pekat.. ary ketiga keluar darah biasa tp x banyk.. ary ke empat drh coklat balik... pd raya ke 7 sy kene ceret beret dlm 4 ary..sejak tu sy terus rase loya n mual2 setiap pagi, perut rase kembung...dln 2 mnggu jgk kne cmni.. n now , sy tgh dmm, bdn sakit, dtambah lg sy tgh sakit gg skrg.. bdn rase xsdp sjak 3 mnggu ni.. ble cek upt still negatif..adakah sy pregnant? #ingintahusaja

7 Các câu trả lời

boleh jadi sis pregnant. saya masa mengandung anak pertama dulu macam tu selama sebulan. sampai saya nak beli jamu online untuk lancarkan period. tapi seller online tu cakap,pi klinik dulu check sbb ada ibu² yg mengandung kena bleeding macam tu. bila saya check memang betul,saya mengandung.. bila bagi tau nurse² cakap itu normal bagi trimester pertama. jadi kena rehat baik²,jangan buat kerja² berat,tak boleh lasak² sangat,etc. sis try check UPT 2 minggu lagi ye. ataupun sis pi je swasta untuk scan. kadang² awal² kandungan ni bila check UPT memang tak dapat detect. period memang dah lewat. banyak kali saya check UPT. sampai lah satu hari tu,mak mertua saya pegang perut saya secara tiba². beberapa saat lepas tu saya rasa perut saya macam di hiris²,tibe² je turun darah banyak. saya lari pi bilik air,keluar macam kantung. suami terus bawak pi emergency. docter cakap saya mengandung,tapj kantung dah jatuh.. maknanya saya keguguran 😭. tak apelah,saya redha. Allah gantikan dgn kandungan yg baru, Alhamdulillah dah 6 bulan 🥰

Saya hari spttnya saya period tu, ada kluar darah sedikit and warna coklat, so saya biarkan je la, dalam hati kata mungkin period tak lancar. tapi berlarutan hingga hari ke 3, sbb seblum ni tak pernah jdi mcm ni. Lepas tu breast saya mmg sakit tak tahu nk ckp macam mana, sbb sya jenis kalau period sakit sngt breast. tapi hari tu double. Hari ke 3 tu saya test sbb mak saya paksa saya buat, walaupun saya takut waktu tu sya kecewa, mak saya kata buat je, mana nk tau rezeki kan. Betul test naik double line, hampir pekat, lepas seminggu saya test tu, saya test lagi tngk pekat dah, tapi tu la, dapat bertahan 3 bulan je, tak ada rezeki saya lagi🙂.Kalau sis rasa sis ada simptom prgnant, sis jaga diri sis dulu buat masa ni, jgn angkat berat, jga makan semua la, nanti sis test lagi, amik air kencing pertama tu. Kalau sis rasa tak okey jugak and result still negative, sis boleh ke klinik buat ujian darah pulak. Insyallah ada rezeki sis. lepas tu dapatkan rawatan untuk sakit sis ya.

2y trước

Terima kasih sis. Semoga baik baik saja untuk sis jugakk😊

mybe sis dh prengt blh jadi jgk... tkt sama mcm Sy sblm ni 2bulan xdtg bln 3 Dtg 4hari je awal bulan 4 rasa xsedap badan sbb period pun skt je xmcm biasa.. bila Chek dah positif kandungan dh 5week bru upt to doub Line... insyallah cuba sis rehatkan minda jgn stress ada peluang nk prengt to Mcm saya... dan jaga pemakanan mybe sel telur baru nk menempel bergerak

X tau la awak. Kalau UPT negative, maybe boleh cuba lg test next 2 weeks. Kalau still negative mmg x pregnant la. Kalau positive, mmg pregnant. Kadang simptom nk period pun boleh jd juga sama mcm simptom pregnant. If lg 2 mgg still simptom sama, n UPT negative, awak boleh je ke klinik untuk check up.

kalau upt negative maksudnya xpregnant sis. pregnant ni xde simptom. mual,pening, loya,sakit kepala tu boleh jd simptom keracunan sbb tu cirit birit, mungkin.

2y trước

tu la sis..sy da dekat 3 mnggu loya2 , perut sebu..breast jgn ckp laaa...

x pasti la tu. cuba cek guna clearblue plk. bleh detect awal. mana tahu dh ada😊

Pergi klinik untuk ambil rawatan sis. Nanti dah sihat, cuba cek UPT.

2y trước

sy br g klinik sis..die kata gastrikk🤣..pdhal sy ckp sy ni sakit kpala sgt2 ..loya2...