Pregnant lagi

Hi mommies yg berpengalaman. Saya nak tanya, siapa pernah lepas habis pantang kemudian pregnant lagi dlm sebulan dua after pantang? Ada apa² side effect tak? Sebab saya plan nak pregnant lagi 😂 Btw, sepanjang kelahiran pertama, saya takde apa2 masalah. So far semuanya okay sejak pregnant 😬 P/s: saya rasa pengalaman bersalin tu best, tu terasa mcm nak mengandung lagi terus 😂 #seriusnanya #ingintahu #bantusharing

36 Các câu trả lời

ada kawan sy dulu masa bini bersalin anak 1st, dia cakap belanja susu pampers anak sebulan 500. tup tup bini habis pantang, sangkut no 2. bini habis pantang no 2, sangkut no 3. pastu jumpa dia, sy perli la cakap dulu masa anak 1st, belanja mahal, tetiba ni anak dah 3. dia pun rasa sesak, sebab bini tak kerja, yela pregnant bersalin pantang tiap tahun, orang pun taknak amik kerja 😅. dia kerja kilang, kilang potong gaji la apa la. bila anak dah 3, baru dia sedar belanja anak sebulan hampir 2k. kalau suami sis memang mampu dari segi kewangan, teruskan la.

2y trước

betulll. sorg pun makan belanja dekat 1000 sebulan. tu bf. kalau fm? huhuhu. pastu takkan kita takde financial planning utk anak kita. banyakkkkkk lg nak kena fikir.

It's ok teruskan niat u xpayah share too much on public. Since itu yg u nak, it's ur body kemampuan u. I pun sokong u 💯 not a big deal. Selagi mampu, biar membesar skali kita pun jaga skali membesar sama2 then cukup kuota stop anak2 pun dh stable untuk membesar dgn baik. Kalau nk jarakkan jauh2 nnt u dh rasa free tba2 branak lg nk handle baby lg. Once u nk u buat je, some are agood advice some are not. As long as doctor ckp u r ok just teruskan je, kalau klinik kerajaan mmg x bagi pun it's normal. But it's ur right ok, just do it mommy u can ♥️

badan tak pulih lagi sis. luaran mmg sihat tp dalaman kita taktau. sbb tu doktor saran utk jarakkan. lgpun nanti bila makin sarat, anak 1st tgh byk ragam, takut sis tak larat je. suami membantu mcm mana pun, yg hadap semua masih kita. lgpun lain anak lain ragam, lain sakitnya, lain alahannya, lain kerenahnya. tp kalau mmg sis nak, terpulang. badan sis, kewangan sis, family sis. kami kt sini boleh share pendapat masing2 je.

tidak semestinyer mse ank first xde mslh ank ke2 powm sme...sy ank first alahan smpy 9 bln..ank ke2 xde alahan lgsg...stiap bby xsme sis...bt nyer sis alhan teruk ank ke2..ank sulong nk prhtian..sis duk alahan xlarat..ksian ke ank...mse ni mgkn la bby bru sbln 2 kje tdo je...nnti strt mkin bsar ssh nk tdo la..meragam la..xnk duk bwh la..mcm2 ragam bile mkin besar..mse tu bru la stress..dgn tdo xckup...elakkn la mngdung rapat...pulihkn kn bdn dlu...

pengalaman saya anak setahun 1, mental drop habis even anak kdua sy yg nak. suke anak rapat² , tapi.. rupanya badan sedia, mental xsedia fikir seronok je waktu tu.. sebab peknen xde alahan, bersalin mudah, peknen mudah, baby xde masalah.. tp ikot masing², bila anak no 2 nak masuk no 3 sy jarakkan 3tahun , anak no 3 masuk no 4 sy jarakkan 4tahun. makin tua makin takut nak lalui fasa kuat x mental fizikal nk layan anak kecil 😔

pndpt sy jgn lg sis...bg bby umr sthun pn dh xpe..pnt klu ank rapat2..tdo xckup nk mkn xsempat..sy tgk adk sya ank rpat2 3org.. masyaallah..berebut coklat brguling2 ats lntai..yg no 2 dgn no3 pun ikot brguling..mak nya xthu nk kawal smua..1 lg sis..mk sya pnh bgtw..ikot bidan2 dlu bgtw..rhim kita akan mngecut spenuhnya dan msok dlm sarang dy smula slps 90 hri..(klu xsilap sya la)

at least bagi ada gap sikit. mungkin sis mmg 100% ready fizikal & mental. mungkin sis rasa sis boleh hadap semua. tp kena ingat hak anak yg baru lahir tu. kalau sis muslim, sis kena tau anak ada hak menyusu badan 2 tahun dlm islam. hak utk dia dptkan perhatian & kasih syg. suami pulak, dah ready ke nak tambah lg satu amanah? anak tu amanah ya, bukan sekadar rezeki.

Baby sekarang tak menyusu badan ke? Sebab kalau menyusu badan sambil mengandung akan bahaya pada kandungan. Kalau ikut islam elok jarak anak 2 tahun. Biar anak dan mama dapat hak yang sepatutnya dahulu semasa 2 tahun tu. Tapi terpulang sebab keputusan di tangan masing2

2y trước

@farrah, betul tu. kami pun bg pendapat personal kami je. apa2 pun terpulang pd diri dia sendiri. mana tau kot suami dia mmg sediakan babysitter & maid kat rumah. sbb tu dia dah ready nak tambah baby. kita ni org biasa2 je. jaga sendiri anak sbb tu kita nak jarak2 supaya anak dpt kasih syg & perhatian secukupnya.

maaflah , seeloknya sis berjumpa dengan yang lebih pakar untuk minta nasihat sebab saya nak cakap apa-apa takut huhu saya pun termengandung juga tapi jarak anak sulung dengan kedua ni 1tahun8bulan saya bersalin umur anak genap 2tahun4bulan .. apa2 pun sis minta pandangan dari yang lebih pakar ye , tahniah !

Mcm my friend pregnant no 2 lps ank 1st 3,4bulan.. Tp takpe la sebab dia berkemampuan.. kerja petronas, husband doktor..bersalin dua2 kat hospital Adorra..berpantang ada CL.. Apa2 berbalik pada kehidupan sis, kemampuan dari segi fizikal, mental.. Yg paling utama kesihatan..