Doc bg mental down

Hi mommies.. sye cuma nk luah disini.. sye ingt sye da ok tp smlm sye mengalir lg air mata tentang ni.. Sye tgh pregnant ank ke-5, semuanya lahir secara normal tp doc kata ank sye semuanya rapat2.. Ank 1st, oct 2015 Ank 2nd, jan 2018 Ank 3rd, oct 2019 Ank 4th, oct 2022 Skrg pregnant 26w Wktu buka buku di kk, sye 12w n doc bgtau risk yg sye akn hadapi.. selain tu dia jugak tekankn sye tentang perancang keluarga.. baik sye faham itu mmg tugas doc untuk bg kita alert tentang skrg n akn dtg.. tp doc ni lain sikit.. kesimpulan kpd panjg lebar yg dia ckp tu menuju kpd "OK SEKARANG NI AWAK NAK BUAT MACAM MANA?".. sye mmg tergamam sgt.. nk buat mcm mna ap? Xkan nk sye gugurkn baby ni? Ayat dia mcm bg keputusan yg sye mungkin akn berakhir di katil Labor room.. Mesti ad yg tertanya kan kenapa ayt mcm tu bg affect besar pd sye sedangkn ramai je mak2 yg bersalin rapat n ramai.. Ayat tu semua bg rewind memories mak sye yg hampir meninggal wktu bersalin ank ke5, anak rapat, dgn anemia.. semua sama mcm sye.. Dan lepas panjg lebar doc tu berckp, dia kata nk scan, sye ikut aje.. dia tekan perut sye kuat sgt2, sakit sgt2.. sye nampak gambar scan dgn jelas di screen, sye pelik ap yg dia cari.. then dia kata "sorry eh kena tekan kuat sikit sbb lemak di perut menebal bila bersalin ank ramai" Agaknya sbb sye bnyak diam sbb tu dia pikir yg sye b*d*h agaknya.. Sye x plan untuk pregnant lg, loss weight 10kg dlm sebulan lebih, sye cut sugar, exercise & pergi ke dorra slimming center untuk check lemak keseluruhan dlm bdn.. jd sye tau visceral fat area perut sye mmg da menipis.. wktu buka buku pink pun BMI sye normal.. jd sye xtau ap masalah dia.. Maafkn sye sbb meluah pnjg lebar.. sye cuma takut sgt.. sye taknak mati lagi.. sye da scan baby di klinik swasta, doc kata baby girl.. selepas 4 boys, akhirnya sye blh dpt girl.. sye nk tgk baby girl sye Ya Allah..

58 Các câu trả lời

dokter skrang ni aneh² patot la. kawan sy 2 orang bersalin dekat rumah jer. . alhamdulillah sbb mereka x berisiko. . sy pun x sarankan begitu tp Allah mudahkan urusan 2kawan sy . . tp klo cm sis ni apa yang rapat nya. . bukan setahun sorang. . dan tindakan dia tekan kuat² tu untuk apa??? kalau sis berkemampuan sis g je check swsta. . gov ni.terkadang aneh². . kaki melecur kena air panas pun kne simen. .membusuk la lecur tu entah la sy mgkin x belajar bnyak la kot . . tp apa² sy doakan sis selamat sehingga melahirkan insyallah Allah ada setiap masa dgn sis

sy doakan sis dan baby sihat. sis jaga diri jaga makan. inshallah sy pun anemia. sy pun hampir czer. but kuasa Allah maha besar maha mendengar sy sempat bersalin normal atas katil czer. dan sy anemia tahap teruk juga alhamdulilah tak ada tumpah darah . sy doakan yg baik2 buat sis dan baby ya. ouh ya sy pun pregnancy yg ke 6 alhamdulilah semua selamat dah. moga sis pun selamat melahirkan permata hati sis ya ❤️❤️❤️

3t trước

terima kasih 🌷 ♥️

Astaghfirullahalazim. puan banyakkan bersabar. mmg betul kita merancang, tapi Tuhan yg menentukan. puan doa banyak2, minta perlindungan dari Allah. lagi pun bersalin dekat tu x kerap juga dari tarikh yg puan nyatakan di atas. lagi pun jika ibu hamil ada sebarang masalah, pasti pihak perubatan hospital dah sertakan bersama supplemen tambahan serta perhatian yg lebih ketat. in Syaa Allah, kami di komuniti ini doakan semoga puan dan bayi selamat

3t trước

terima kasih 🌷 ♥️

awak ke yang dekat kk kajang masatu? sebab saya waktu checkup ada dengar juga haritu doc tu mcm nak marah patient pun ada. patient tu pun sama juga pregnant anak ke 5. suruh pakai iucd bagai, then mcm nak marah jugak suruh merancang. cara doc tu srs mcm nak marah jeee. dapat dengar yg tu je la. saya yg tgh scan kat sebelah pun rasa mcm tak selesanya kalau ditanya mcmtu. kalau ye pun patient tu bukan awak, keep strong ya!

2t trước

Doc mamak tu ckp mcm nk gaduh..xde lemah lembut dgn ibu mengandung..hri tu dpt dia skli check up pantang..belit2 dia..suh check bp kt umh selang shri..next check up dgn doc lain xde nye nk tgk bp tu..

DOKTOR KK KD MEMANG PERANGAI MACAM TA*I. SAYA NASIHATKAN SIS TAK PERLU PERGI KK KD YANG DOKTOR NURSE PERANGAI TOKSIK MACAM NI. DIORANG SELESA SETIAP BULAN GAJI MASUK. PERFORM KE TAK, SAMA JE. GAJI TETAP JALAN. SIS PERGI LA SWASTA. LEBIH MENDAMAIKAN. SATU LAGI, KALAU SIS ADA DETAILS NURSE / DOKTOR INCHARGE PADA HARI TU, BOLEH TERUS BUAT REPORT SISPAA. SEMOGA DIPERMUDAHKAN SEGALANYA SIS.

sebab tu sya check, dkt swasta mahal sikit takpe. janji doc and nurse jaga adab. sya buka kerajaan nurse dh berumur. and dia boleh cakap kasar kasar. tak hormat langsung. ibu hamil ni sensetif sikit, macam ibu ibu ni takde perasaan langsung. bagi saya if ada extra rezeki buka buku dkt swasta ada klinik siap package. semoga dipermudahkan rezeki.

ok dh tu sis..xde rapat sngt ank2 sis tu..cuma mngkin die bsing yg no 4&5 ni dekat x gap 2y..tpi abaikan je..klu sya mmg sya maki dh doc or nurse yg sound sya..rezeki tu allah bgi..wlaupn rancang skli pn ada je lekat..jdi sis xperlu pkir nti akn effect pda baby kesian baby nti..sis abaikan je dn enjoy journey dgn baby girl yg sis impikan tu..

sy spnjng cek up kk 9 bulan lebih,setiap kali balik cek up mesti nngis emosi tergangu..ada masa smpai husb pujuk ,utk baby kena kuat ye yang jgn ambil hti nurse kata apa, kata husb sy,,,wlwpn sy ni sihat xda sangkut apa2..bby sihat dlm perut..ttp ada jgk kata2 mnyakitkn hti nurse setiap kali cek up..dkt2 tarikh cek up mesti bad mood.

kena tukar doktor ni. semalam baru baca post fb dr imelda pasal mcm ni.. ok je 5x tu tgk. kesihatan ok then go on je ramai2 best jgk, dah mampu kan.. sy siblings ramai, now semua dah atas 18y. meriah hidup. tp tulah mak ayah biasa riuh tiba2 semua ada jalan hidup masing2,bila takde sunyi rindu😆tp kalau dekat gaduh.

sabar ye sis. i fell u. sy pun pnh kena dgn mulut lepas doktor. ikutkn rs mmg nk balas tp kita masih ada adab. Jalan terbaik report SISPAA je. bg details nama doktor, tempat, tarikh dan masa. biar dia kena tegur dgn org atasan dia. kalau kita diam selamanya mcm tu perangainya. ibu mengandung ni emosi mudah terusik.