Ubat cair darah.

Hi mommies sy nak tanya, memang bersalin c-zer je ke akan dapat ubat cucuk cair darah ? Saya ada baca kat tiktok, diorang cakap kalau bersalin normal tak pernah dapat ubat cucuk cair darah tu..kakak saya bersalin normal pun tak pernah dapat..saya tanya sebab saya first mom..risau tetiba je doktor bagi ubat cucuk cair darah 20 batang cucuk 😭😭😭😭#firstmom

1 Trả lời

ye awk. yg czer mmg akan dapat ubat cucuk cair darah. yg beranak normal tak dapat

1y trước

mmg mcm tu awk. hari² kena cucuk, kan? sebab yg bersalin czer lagi tinggi risiko utk dapat darah beku dalam paru² . dalam 100 kematian ibu mengandung, 60 disebabkan darah beku dalam paru² dan 90% kematian ibu yg disebabkan oleh darah beku dalam paru² selepas bersalin czer. bila mengandung, darah akan jadi lebih pekat dari sebelum mengandung sebab badan nak elakkan berlakunya tumpah darah semasa bersalin. lepas bersalin pulak (biasanya 3minggu pertama) darah akan 6x ganda lebih pekat. alasan knp yg czer selalunya dapat ialah sebab ibu czer pergerakan mereka selalunya lebih terbatas berbanding yg bersalin normal. yg bersalin normal pun ada jgk yg dapat, Dr akan tengok mereka yg berisiko utk dapat darah beku, Dr akan prescribe ubat ni. jgn risau ya