ubat 4 serangkai

hi mommies! sy nak tanya, macam mana ya makan ubat 4 serangkai dari KK tu. sy keliru nak makan waktu pagi atau malam. boleh tak kongsikan cara mommies makan ubat tu. #ingintahu #pleasehelp #firstbaby #bantusharing

3 Các câu trả lời

4 serangkai tu vit b co, vit c, folic acid dan iron ya? yang penting vit c dan iron kena makan sekali, sebab vit c bantu penyerapan iron. b co dan folic acid ikut suka bila. tapi selalunya orang makan sekali juga, tak ada masalah. ikut sis nak makan bila pagi ke tengahari ke malam, yang penting konsisten. kalau malam, malam je. kalau pagi, pagi je. kalau perut tak tahan dengan iron tu, seeloknya makan malam, lepas makan terus tidur. iron jarakkan sekurang2nya 2 jam dari benda2 berkafein atau produk tenusu.

klau sy, sy ambil wktu mlm .. sbb sblm ni ambil wktu Siang, mmg Rasa mual & nk muntah je smpai ke mlm .. so sy ambl wktu mlm bwa tdur trus mmg okay, sy mkn srentak je smua vit Tu ..

zinc + vitc makan waktu perut kosong, gap 2jam sebelum makan. yg lagi 2 tu tak kisah sebelum atau selepas makann