Pulihkan puting luka

Hi mommies, sy baru bersalin and ada masalah puting tak timbul. Baby sy kuat menyusu dan air susu sy banyak sehingga payudara bengkak. Problem skrg puting selalu luka sampai berdarah and rasa sakit sgt bila feeding baby. Ada solution tak utk elakkan puting dari luka and cara untuk timbulkan puting. #bantujawab #firstmom

13 Các câu trả lời

Saya pun inverted nipples. I know what it feels like. Saya buat: 1. Tarik puting tiap kali mandi guna jari or nipple puller 2. Sapu nipple cream, saya suka brand palmers & medela. Jgn biarkan nipple kering, pastikan always mosturized. Cream ni safe kalau anak nk df boleh terus bg 3. Sapu susu sendiri, tp yg ni kurang berkesan kt sy 4. Nipple shield, ni pun tak berkesan kt saya, anak tak boleh latch 5. Sapu madu, paling cepat baikkan luka saya tp bila baby nk df, wajib bersihkan 6. Jgn tak sampai hati anak minum fm. Sampai hati ke nk tgk anak lapar? Bila nipple dah tahap teruk, fokus rawat dulu utk beberapa jam. Kalau df or pump jd lebih teruk mcm sy dulu. Sampai anak takleh hisap dah susu takleh keluar sbb lubang nipple luka teruk sampai bengkak susu demam 1 badan kne panggil org urut. saya hari2 nangis, trauma & hampir give up. Tiap kali df sy jerit, genggam tgn suami. Sama sakit mcm nk beranak wehhh. So take time focus heal kan dulu. Marmet if breast bengkak. Susu marmet tu bg dlm botol tp sekejap2, In Sha Allah tak nipple confused mcm anak saya Masuk 3m, nipples sy totally ok dah tp kena keep them mosturized. Nightmare ni dtg balik bila anak dah tumbuh gigi 😂 Setahun dah breastfeeding journey saya, tak lama lg wean off. Rasa cam tak caya i did it! 💪🏻

sy dlu masa ank 1st pn mcm awak, tp xde luka berdarah lh, cuma melecet, sy bgy je, susu sakit pada permulaan tu mmg akn rasa wlwpn dh pernah beranak org kata, so jgn stop bgy je bby susu, insyaallah dia selalu sedut puting akn keluar.. dlu sy bidan urut masa pantang, susu bnyk n puting pn ade membantu sikit, lama2 ok. lps susu kn ank sapu nipple cream, sy pakai yg murah je sebamid x silap namanya.. nk bg ank susu bersihkn dlu, insyaallah membantu luka tuu.. klw x thn sakit sngt pakai getah protect puting tu dlu bila menyusukan🤗

Luka & brdrh tu normal . Tapi jgn stop kan truskan ja bf anak. Sya dlu sya smpai nangis xnk bagi anak susu tapi sya x smpai hati sbab susu formula dia tolak. Sya gigih juga bagi walau sakit . Tapi ada petua kata sapu dgn air susu belah kiri kalau belah kanan yg luka . Sya buat mcm tu sminggu hilang . Utk timbulkan putih kena beli nipple shield x silap atau pun mom kena rajin pam .

2mo trước

Protect dgn timbulkan skali. Dlu ada katil sblah sya mcm tu juga . Nurse suru je dia guna nipple shield tu . Nanti air susu akn mngalir mlalui nipple shield . Rajin pam tauu.

Saya pun sama baru smggu bersalin puting luka 22 sbb salah lekapan.. Nipple flat.. Mulut bby kecil nk hisap dari areola.. Skrg ni sy pump bg baby.. Kalau bg direct mnngis sakit.. Buat yg mna mmpu jgn smpai kita yg stress okey...

saya pon MCM ni awal2 bersalin,anak kat nicu..susu bnyak, bengkak..bila anak dah ngn kita,puting pulak luka..tapi sakit2 pon sumbat jugak sampai tahap terketar-ketar,mak saya kata kerap2 je bagi baby tu susu..nnti elok la

kalau sy puting luka sy guna susu kita sendiri je sapu kat tempat2 luka tu bagi kering buat bnyk kali nnti okay . Dan sy pon jenis puting kedalam klau sy tarik slow2 bagi dia keluar elok baru menyusukan baby 😁

check balik lekapan baby, sbb kdg2 bile nipple luka ni lekapan baby salah. untk kurangkan rasa pedih boleh beli nipple cream dkt farmasi, lps apply blh trus menyusu

2mo trước

Yess even lc pun ckp normal kalau inverted nipples ni ada masalah baby nk latch. Bukan mak tak reti latch tp baby yg latch tak lama sbb dia pun susah nk hisap benda tak timbul. Yg tak rasa senang jele ckp kite tak reti. Kena kat muka sendiri kang baru tau Aamin

Kalau sy sapu dgn susu bdan je , kejap je baik dan biarkan dlu dlm 24 jam xbg bby df belah yg luka tu. Sy just marmet je bg bby susu dlm botol.

Kalau ada luka, nurse saya ajar just sapu susu badan jer dekat area luka. Merawat secara natural diorang kata dan memang menjadi bg saya

Masa mandi urut puting , tarik puting slow2, lepas tu try bg baby hisap . insyaAllah lmbt laun nnti akan oke